El 3Cat-4 del NanoSat Lab seleccionat per l’ESA per al vol inaugural dels nous llançadors Ariane6

2022-02-11 12:00:00
NanoSat Lab's 3Cat-4 selected by ESA for the inaugural flight of the new Ariane6 launchers
L'Agència Europea de l’Espai (ESA, per les seves sigles en anglès), en estreta col·laboració amb les companyies ArianeGroup i Arianespace, ha fet pública la selecció dels experiments, càrregues útils i desplegadors que potencialment viatjaran a l’espai en el vol inaugural de la nova generació de llançadors Ariane 6

Entre les càrregues útils candidates seleccionades com a part de la línia de base per a aquest vol de demostració, que es durà a terme des del port espacial europeu Centre Spatianal Guayanais, a la Guaiana Francesa, es troba el nanosatèl·lit 3Cat-4 del NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC). Aquesta selecció s’ha dut a terme arrel d’un anunci d'oportunitat de l'ESA, que va oferir un llançament a l'òrbita terrestre baixa per a experiments de fins a una massa total de 80 kg i l'alliberament de càrregues útils amb una massa combinada de fins a 800 kg. 

El 3Cat-4 és el quart membre de la sèrie CubeSat, que té com a objectiu demostrar les capacitats dels nanosatèl·lits, i en particular els basats en el CubeSat estàndard d’1 unitat (1-Unit CubeSat), per dur més enllà la recerca d'Observació de la Terra mitjançant el Sistema Global de Navegació per Satèl·lit per Reflectometria (GNSS-R, per les seves sigles en anglès) i radiometria en la banda L de microones, així com per a Serveis d'Identificació Automàtica (AIS, per les seves sigles en anglès). 

El NanoSat Lab, creat per la UPC amb el patrocini d'altres institucions com l'Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), és un laboratori en el que es treballa principalment en el disseny i el desenvolupament de missions de petits nanosatèl·lits i càrregues útils. El NanoSat Lab, concebut per assolir objectius educatius, científics i de serveis, és una de les poques instal·lacions europees que disposa dels equips necessaris per a qualificar els components destinats a ser posats en òrbita, tant tecnològicament com en termes d'estàndards rellevants.

El vol de demostració de l’Ariane 6 contribuirà a la qualificació del seu sistema de llançament com a part de la transició del seu predecessor, l’Ariane 5. Aquest llançament és un pas important en la preparació de futures missions institucionals previstes per ser llançades amb l’Ariane 6, com ara el sistema de navegació per satèl·lit GALILEO, construït per l’Unió Europea i l’ESA.

Imatge principal
Simulació del nanosatèl·lit 3Cat-4 en òrbita.
Crèdit: UPC

Share This