UB | IEEC

El projecte europeu SPACIOUS, finançat amb 1,9 milions per gestionar dades massives en ciència espacial

Jan 4, 2024

  • SPACIOUS establirà un nou escenari tecnològic per facilitar una explotació més eficient de conjunts de dades massives amb metodologies d’anàlisi que superen les expectatives actuals
  • El projecte serà decisiu en les missions espacials Gaia i Euclid, ambdues de l’Agència Espacial Europea i amb participació destacada d’investigadors de l’IEEC
  • SPACIOUS està liderat per Xavier Luri, director de l’Institut de Ciències del Cosmos i membre de l’IEEC

Llegenda: El projecte SPACIOUS serà decisiu en missions espacials com Gaia, el projecte emblemàtic de l’Agència Espacial Europea per detallar la cartografia estel·lar de la nostra galàxia.
Crèdits: ESA/Gaia/DPAC.

Abordar qüestions estratègiques de recerca en astrofísica, millorar el coneixement de la nostra galàxia i del cosmos i impulsar el sector espacial europeu al capdavant de l’astrofísica són els eixos de referència del projecte SPACIOUS, finançat amb 1,9 milions d’euros pel programa Horizon Europe, de la Unió Europea. El projecte està coordinat per Xavier Luri, director de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). Luri és també catedràtic de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona.

SPACIOUS (Science PlAtform Cloud Infrastructure for Outsize Usage Scenarios), que es desplegarà del gener de 2024 al desembre de 2027, vol esdevenir un punt d’inflexió per explotar les dades científiques de missions espacials de manera més eficient, mitjançant un nou marc computacional en astrofísica basat en tecnologies de dades massives (big data) i mineria de dades (data mining). Amb aquest enfocament innovador, el projecte serà decisiu en ciència espacial per gestionar el gran i creixent volum de dades d’alta complexitat de missions espacials com ara Gaia, el projecte emblemàtic de l’Agència Espacial Europea (ESA) per realitzar la cartografia estel·lar de la nostra galàxia, o la missió Euclid també de l’ESA, llançada recentment i dedicada a entendre millor l’energia fosca i la matèria fosca mesurant amb precisió l’expansió accelerada de l’univers. Aquesta iniciativa potenciarà l’accés unificat a dades científiques, infraestructures, eines i metodologies que analitzen la informació dels projectes espacials.

Des dels inicis, a Gaia hi participa un equip d’astrònoms i enginyers de l’IEEC a l’ICCUB, dirigit pels investigadors Carme Jordi, Xavier Luri i Francesca Figueras. «El projecte SPACIOUS s’aplicarà de manera immediata en la gestió de dades de la missió Gaia, que han arribat a les desenes de terabytes actualment i assoliran els centenars de terabytes en un futur proper», detalla Luri.

Aquest nou projecte europeu també s’aplicarà de manera immediata a Euclid, que observarà milers de milions de galàxies a una distància de fins a 10.000 milions d’anys llum per crear el mapa en tres dimensions més exacte i extens de l’univers. L’IEEC també té un rol destacat en aquesta missió, amb un equip científic liderat per Francisco J. Castander i Pablo Fosalba, ambdós investigadors de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC). A més, Castander és el responsable del consorci Euclid a nivell espanyol.

«El projecte SPACIOUS s’aplicarà de manera immediata en la gestió de dades de la missió Gaia, que han arribat a les desenes de terabytes actualment i assoliran els centenars de terabytes en un futur proper», detalla Xavier Luri.

SPACIOUS: un nou escenari tecnològic

En un entorn tan altament competitiu a escala internacional, SPACIOUS establirà un nou escenari tecnològic per facilitar una explotació més eficient de conjunts de dades massives amb metodologies d’anàlisi que superen les expectatives actuals.

«SPACIOUS vol combinar les tecnologies existents en un nou entorn de big data i data mining per permetre l’anàlisi de les dades de les missions de l’ESA fins a un nivell que no és possible assolir amb els mitjans d’anàlisi tradicionals. I tot això, de manera paral·lela al progrés de la nostra pròpia recerca astrofísica i de la gestió de les dades disponibles de les missions Gaia i Euclid», detalla Xavier Luri.

El projecte vol assolir un impacte rellevant a escala científica i també tecnològica en benefici de tota la societat i de l’economia. En la vessant més científica, els impactes més destacats es reflectiran en un augment del nombre de productes i publicacions científiques en astrofísica basats en l’explotació de conjunts de dades massives.

En la vessant més tecnològica, el projecte facilitarà que hi hagi un nombre cada cop més elevat d’institucions i investigadors amb capacitat de realitzar un processament avançat de dades i d’equips científics que explotin dades de l’ESA, especialment els de les missions Gaia i Euclid. A més de generar promocions de científics i enginyers amb habilitats rellevants en anàlisi de dades (data analytics) i dades massives, SPACIOUS també potenciarà la transferència de solucions tecnològiques al sector privat en benefici de l’economia global de la Unió Europea.

SPACIOUS és el resultat de la cooperació científica entre la Universitat de Barcelona, la Universitat de la Corunya (UDC), la Universitat d’Edimburg (UEDIN, Regne Unit), el Barcelona Supercomputing Center (BSC), el Centre d’Astrofísica i Gravitació (CENTRA, Portugal) i la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan (UAM, Polònia).

 

Nota de premsa feta en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i l’Institut de Ciències del Cosmos.

Contactes

Oficina de Comunicació de l’IEEC

Barcelona, Espanya
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat

Autor Principal a l’IEEC

Barcelona, Espanya

Xavier Luri

Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB)
Correu electrònic: luri@ieec.cat

Sobre l'IEEC

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.

L’IEEC és una fundació del sector públic sense ànim de lucre, fundada el febrer de 1996. Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). L’IEEC és també un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Share This