El TJO de l’OAdM participa en el seguiment de l’apropament de la sonda BepiColombo

2020-04-28 00:00:00
The OADM's TJO is involved in monitoring the approach of the BepiColombo probe
Recentment, la sonda BepiColombo ha passat molt a prop de la Terra en la seva trajectòria cap a Mercuri 

Telescopis de tot el món s’han coordinat per a fer-ne un seguiment

El Telescopi Joan Oró (TJO) de l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) de l'IEEC ha estat un d'ells

El passat 10 d’abril de 2020, la sonda BepiColombo de l’Agència Espacial Europea (European Space Agency, ESA) va completar el seu primer i únic aproximament a la Terra, passant a menys de 12 700 km de la superfície del nostre planeta, en la seva trajectòria cap al seu destí final: Mercuri.

Llançada el 2018, la BepiColombo està en el seu viatge de set anys al planeta més petit i interior que orbita el Sol, el menys explorat i que conté importants pistes sobre la formació i l’evolució de tot el sistema solar. La missió és un esforç conjunt entre l’ESA i l’Agència Espacial Japonesa (JAXA), portada a terme sota el lideratge de l’ESA.

Aquest apropament és el primer de nou vols que, juntament amb el sistema de propulsió solar que la sonda porta a bord, l’ajudarà a aconseguir la seva òrbita al voltant de Mercuri. Els propers dos sobrevols tindran lloc a Venus i els altres sis al propi Mercuri. Els científics utilitzaran les dades recopilades durant el sobrevol, que inclouen imatges de la Lluna i mesures del camp magnètic de la Terra mentre la nau espacial passava a tota velocitat, per calibrar els instruments que, a partir del 2026, investigaran Mercuri per resoldre el misteri de com es va formar, realitzar un mapa cartogràfic i estudiar-ne la magnetosfera. A més, l’Oficina de Defensa Planetaria (Planetary Defence Office) de l’ESA està utilitzant aquest vol com a prova de les seves capacitats per a coordinar l’observació d’asteroides amb una probabilitat no nul·la d'impactar amb el nostre planeta.

El Centre de Coordinació NEO (NEO Coordination Centre, NEOCC) de l’ESA va coordinar tot un seguit de telescopis de tot el món per a fer-ne un seguiment, amb l’objectiu d’obtenir mesures de posició i brillantor del pas de la sonda pel nostre planeta.

El TJO participa en el seguiment

El Telescopi Joan Oró (TJO) de l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) és un dels telescopis que va participar en el seguiment de la sonda BepiColombo pel seu pas molt a prop de la Terra. Un conjunt de 98 imatges, de 20 segons d’exposició cadascuna, preses amb el TJO el dia 10 d’abril del 2020 es mostra en format vídeo. 

«Observar un objecte amb un moviment aparent tan ràpid com la BepiColombo és tot un repte per a un telescopi. El TJO ens ha permès fer un seguiment de l'objecte fins a 6 dies després de l'aproximació a la Terra, quan l'objecte ja tenia una magnitud de 20,5. El TJO és, segurament, un dels pocs telescopis de la península capaç de fer aquest tipus d'observacions», comenta Toni Santana-Ros, investigador de l’IEEC a l’Institut de Ciències del Cosmos (ICC, UB) i al Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la Universitat d’Alacant.

L'OAdM, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), es dedica a dur a terme programes de recerca en ciències de l'espai i control d’operacions de satèl·lits. El TJO i tot l'OAdM en general, incloent-hi el telescopi TFRM, participen en programes de monitoratge de l'entorn proper a la Terra, d'àmbit internacional i finançats per la UE i l’ESA, entre d’altres. Aquests programes estan dedicats a la detecció i seguiment tant d'objectes propers del sistema solar (NEOs) com de satèl·lits artificials.

Enllaços

IEEC
OAdM
TJO
ICCUB
 
Més informació

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de més de 20 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.  
 
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC està integrat en la xarxa CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Contactes
Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Rosa Rodríguez Gasén
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Institut d’Estudis Espacials de Catalunya
Observatori Astronòmic del Montsec
Barcelona, Espanya

Marc Ribó
Director científic
Correu electrònic: mribo@ieec.cat 

Josep Colomé
Director tècnic
Correu electrònic: colome@ieec.cat 

Institut de Ciències del Cosmos
Barcelona, Espanya
Toni Santana-Ros
Investigador postdoctoral
Correu electrònic: tsantanaros@ieec.cat  

Share This