Estratègia NewSpace de Catalunya, un nou pas cap a la democratització de l’espai

2020-11-10 12:50:00
NewSpace Strategy of Catalonia, a new step towards the democratization of space
El Govern de la Generalitat de Catalunya ha impulsat l’elaboració i la posada en marxa d’aquesta iniciativa, que cerca que nous agents privats trobin oportunitats comercials en l’exploració i l’ús de l’espai.

L’estratègia es va aprovar el passat 27 d'octubre del 2020 i es va presentar en un acte públic en format virtual i retransmès en directe el dia següent. 

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha contribuït significativament en la definició del pla estratègic. 

Des de temps ençà, la recerca de l’espai ha generat tecnologies revolucionàries que han expandit el coneixement de la humanitat. Fins als darrers anys, l’exploració i l’ús de l’espai han estat sinònims d’inversions públiques estatals i de polítiques governamentals, en què l’elevat cost i el risc associat que suposava aquest sector en dificultava l’accés a entitats privades. 

Gràcies a un gran desenvolupament tecnològic i una forta reducció de costos, les barreres d’entrada a l’espai han anat difuminant-se i generant un moviment global dins del sector. És el que es coneix com NewSpace, terme que ha significat clarament un canvi de paradigma a partir del 2000, any en què es va començar a utilitzar. El NewSpace representa, doncs, una tendència actual en la qual nous agents privats han emergit buscant noves oportunitats comercials en l’exploració de l’espai. 

El NewSpace proporciona oportunitats d’ús i explotació de plataformes espacials per a aplicacions molt diverses, incloent-hi la recerca científica, el desenvolupament i la qualificació de la tecnologia espacial, l’observació de la Terra i les telecomunicacions, com ara la xarxa 5G i la internet de les coses (IdC). Si bé la primera revolució s’ha donat en el camp de l’observació de la Terra, és en l’àmbit de les telecomunicacions on s’entreveu un canvi més disruptiu i amb més potencial d’establir un nou mercat. En concret, les missions espacials estan orientades a serveis específics que es poden oferir directament des dels satèl·lits o a través de les dades que aquests recullen. 

En aquest nou marc, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha impulsat l’elaboració i la posada en marxa de l’Estratègia NewSpace de Catalunya. L’iniciativa es va presentar el passat 28 d’octubre del 2020 en un acte públic en format virtual i que es va retransmetre en directe. 

Per desenvolupar l’estratègia es va constituir un grup de treball que ha comptat amb la participació d’experts en el sector del NewSpace i les telecomunicacions que representaven diverses institucions catalanes, a més dels membres del Govern. L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha contribuït significativament en la definició del pla estratègic, amb la participació del seu director, l’Ignasi Ribas, juntament amb diversos investigadors de les diferents unitats científiques que conformen l’IEEC. Els acords i les contribucions del grup de treball han estat la base sobre la qual s’ha elaborat l’Estratègia NewSpace, que preveu tot allò que Catalunya ofereix i del què disposa per esdevenir un cas d’èxit a escala mundial en el desplegament de serveis i solucions NewSpace, així com les polítiques que el Govern de la Generalitat de Catalunya posarà en marxa per tal d’assolir-ho.

Què és el NewSpace?

El NewSpace representa una nova economia que parteix de la democratització de l’espai i de la indústria aeroespacial. Aquesta democratització ha estat possible gràcies a la reducció del temps i el cost de desenvolupament de satèl·lits, que s’aconsegueix mitjançant l’ús de satèl·lits molt més petits i assumint nivells de risc superior. Específicament, els nanosatèl·lits, i en concret els CubeSats, han esdevingut les plataformes idònies per equilibrar les prestacions i capacitats dels satèl·lits amb el cost de producció, llançament i manteniment. El sector del NewSpace és un sector en creixement que preveu la seva entrada en fase de maduresa en els propers anys. Es calcula que en el període 2020-2025 hi haurà entorn de 3500 nous llançaments de CubeSats, 450 dels quals es llançaran durant el 2020. Aquestes xifres mostren un creixement de més d’un 600% respecte als llançaments que  s’han dut a terme en els darrers quatre anys.  

Així doncs, és el moment ideal per fer una aposta decidida pel sector del NewSpace i desenvolupar un nou mercat i un nou teixit tecnològic que tinguin un efecte tractor i aglutinador d’altres tecnologies, com ara la impressió 3D, la intel·ligència artificial, l’electrònica avançada per sensors i ordinadors, la comunicació de forma segura i les comunicacions mòbils de nova generació (la 5G, la IdC, …). 

Capacitats disponibles a Catalunya

Catalunya disposa d’un conjunt de capacitats que la fan idònia per al desenvolupament del nou ecosistema NewSpace. En concret, gaudeix d’una cultura empresarial, tècnica, científica i d’emprenedoria arrelada. Catalunya és, com a ecosistema emergent i de recerca i desenvolupament (R+D), una regió que, dotada de més suport, pot esdevenir un dels actors potencials de la revolució del NewSpace a escala global. Actualment la presència catalana al NewSpace es manifesta en R+D+I i en un conjunt d’empreses emergents que s’estan obrint pas en el mercat espacial. 

L’Estratègia NewSpace de Catalunya és una iniciativa coordinada pel Departament de  Polítiques Digitals i Administració Pública amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Empresa i Coneixement, i la participació de la resta de departaments de la Generalitat de Catalunya. 

Trobareu més informació a la pàgina web oficial del Departament de Polítiques Digitals i Administració Públiques de la Generalitat.

Enllaços

IEEC
Estratègia NewSpace de Catalunya
 
Més informació

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de més de 20 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.  
 
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC està integrat en la xarxa CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Imatge

PR_Image1.jpg
Caption: L’Estratègia NewSpace de Catalunya respon a la creixent competència mundial, a la implicació del sector privat i als grans canvis tecnològics.
Crèdits: Comissió Europea

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Rosa Rodríguez Gasén i Ana Montaner Pizà
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat

Share This