Gemma Busquet, investigadora de l’IEEC a l’ICCUB, guanyadora d’una Beca Leonardo de Física

2022-05-10 18:00:00
Gemma Busquet, IEEC researcher at ICCUB, awarded 2022 Leonardo Grant in Physics
La investigadora de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) Gemma Busquet ha estat guardonada amb una de les 5 Beques Leonardo de Física 2022 concedides per la Fundació BBVA. Es tracta d’una convocatòria especial d’enguany, dins del programa de suport a Investigadors i Creadors Culturals de la Fundació BBVA.
 
L’objectiu de les Beques Leonardo és fomentar el talent i la originalitat i impulsar la recerca científica d’avantguarda donant suport als projectes personals d’investigadors en etapes intermitges de les seves carreres. Cada beca consisteix en una ajuda econòmica de 40.000 € que servirà per a que el científic guanyador dugui a terme el seu projecte i permeti, així, la seva consolidació professional.
 
La beca atorgada a la Dra. Busquet, personal docent a l’ICCUB, possibilitarà la consecució del seu projecte ‘Cap a un nou paradigma de l’emissió radio en objectes estel·lars joves’. «Sabem que durant les primeres etapes de les estrelles hi ha fenòmens molt potents on s'ejecta matèria a una velocitat molt alta», explica Busquet. «El que determinarà la massivitat de l’estrella dependrà de la quantitat de material que hagi aconseguit acumular o hagi perdut», afegeix.

I és que l’objectiu del projecte de la Dra. Busquet és comprendre la formació estel·lar i com les taxes de pèrdua de massa (expulsada de l'estrella) i d'acreció de massa (caiguda a l'estrella des del disc estel·lar) determinen les propietats finals de les estrelles. Partint d'aquí, el projecte que desenvoluparà la investigadora amb la Beca Leonardo busca estudiar aquests fenòmens d'acumulació i ejecció de material en una mostra molt àmplia i representativa de la Via Làctia. Amb el suport de la beca, desenvoluparà eines per a l'anàlisi de grans quantitats de fonts amb mètodes basats en l'aprenentatge automàtic (machine learning), la intel·ligència artificial i el Big Data, tots ells recursos crucials avui en dia en l'astronomia moderna.

Share This