Investigadors de l’IEEC col·laboren en el Dark Energy Survey, un catàleg públic de prop de 700 milions d’objectes astronòmics

2021-01-21 12:20:00
IEEC-ICE researchers collaborate in the Dark Energy Survey, a public catalog of nearly 700 million astronomical objects
La col·laboració ha fet públic el seu segon llançament de dades en els seus set anys d’història

Aquest llançament és un dels mapatges astronòmics més grans publicats fins a dia d’avui

Investigadors de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC) han participat en la col·laboració internacional que ha permès aquesta publicació

El Dark Energy Survey (DES) —Mapatge d’Energia Fosca, en català—, una col·laboració global que inclou el Fermi National Accelerator Laboratory, el National Center for Supercomputing Applications i el laboratori NOIRLab del National Science Foundation, ha publicat DR2, el segon llançament de dades en els seus set anys d’història. La col·laboració comparteix una col·lecció massiva i pública de dades astronòmiques i imatges calibrades de sis anys de mapatges.

Els investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC) Francisco J. Castander, Pablo Fosalba, Enrique Gaztañaga i Santiago Serrano, i Martin Crocce, també de l’ICE, han participat en el desenvolupament de DR2: el catàleg és la culminació de més de mitja dècada de recopilació i anàlisi de dades astronòmiques amb l’objectiu final de comprendre l’acceleració de l’expansió de l’Univers i el fenòmen de l’energia fosca, que es creu que és la responsable d’aquesta expansió accelerada.

DR2 és un dels catàlegs astronòmics més grans publicats fins al moment. Inclou un mapatge de prop de 700 milions d’objectes astronòmics, basat en els 400 milions d’objectes catalogats en la publicació prèvia de dades (DR1) i on es milloren les tècniques de calibratge que, juntament amb les imatges combinades del DR2, permeten millorar les estimacions de la quantitat i distribució de la matèria a l'Univers.

Els investigadors astronòmics de tot el món poden accedir a aquestes dades sense precedents i extraure-les per fer nous descobriments sobre l’Univers, complementaris als estudis realitzats per la col·laboració DES. La versió completa de dades està en línia i oberta al públic.

DES va ser dissenyat per mapejar centenars de milions de galàxies i descobrir milers de supernoves per mesurar la història de l'expansió còsmica i el creixement de l'estructura a gran escala a l'Univers, que reflecteixen la naturalesa i la quantitat d'energia fosca present. Les dades del mapatge permeten fer moltes altres investigacions, més enllà de les centrades en l’energia fosca, que abasten una àmplia gamma de distàncies còsmiques —des del descobriment d’objectes del sistema solar proper fins a l’investigació de la naturalesa de les primeres galàxies formadores d’estrelles de l’Univers primerenc—.

«Es tracta d'una fita transcendental. Durant sis anys, la col·laboració del Dark Energy Survey va fotografiar objectes celestes distants al cel nocturn. Ara, després de comprovar acuradament la qualitat i el calibratge de les imatges captades per la Dark Energy Camera, fem públic el segon lot de dades», va dir el director de DES, Rich Kron, investigador del Fermilab i de la Universitat de Chicago.

Entre altres resultats, l’extens catàleg de galàxies DR2 va permetre als investigadors, juntament amb les dades de l’experiment LIGO, estimar la ubicació d’una fusió de forats negres i, independentment d’altres tècniques, inferir el valor de la constant de Hubble, un paràmetre cosmològic clau. Combinant les seves dades amb altres mapes, els científics del DES també han estat capaços de generar un mapa complet dels satèl·lits nans de la Via Làctia, donant informació sobre com es va formar la nostra pròpia galàxia i quina és la comparació amb les prediccions dels cosmòlegs.

Sobre el Dark Energy Survey 

El Dark Energy Survey (DES) és una col·laboració de més de 400 científics de 26 institucions provinents de set països diferents. El finançament del projecte DES ha estat proporcionat pel Departament d’Energia i la National Science Foundation dels Estats Units, el Ministeri de Ciència i Educació d’Espanya, el Science and Technology Facilities Council del Regne Unit, el Higher Education Funding Council for England, el Centre Nacional d'Aplicacions de Supercomputació de la Universitat d'Illinois a Urbana-Champaign, l'Institut Kavli de Física Cosmològica de la Universitat de Chicago, l’Autoritat de Finançament per a Estudis i Projectes al Brasil, la Fundació Carlos Chagas Filho de Suport a la Recerca de Rio de Janeiro, el Consell Nacional de Desenvolupament Científic i Tecnològic i el Ministeri de Ciència, Tecnologia i Innovació del Brasil i la Fundació Alemanya per a la Recerca, juntament amb les institucions col·laboradores de DES, la llista de les quals es pot trobar en aquest enllaç.

Enllaços

IEEC
ICE
Dark Energy Survey (DES)
 
Més informació

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de més de 20 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.  
 
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Imatge

Imatge: DarkEnergySurvey.jpg
Llegenda: Galàxia el·líptica NGC 474 amb embolcalls d’estrelles. Les galàxies el·líptiques es caracteritzen pel seu aspecte relativament suau en comparació amb les galàxies espirals, una de les quals es troba a l’esquerra de NGC 474, orientada amb el sud cap a la part superior i l’oest cap a l’esquerra de la imatge.
Crèdits: DES/NOIRLab/NSF/AURA. Agraïments: Processament de la imatge: DES, Jen Miller (Gemini Observatory/NSF's NOIRLab), Travis Rector (Universitat de Alaska Anchorage), Mahdi Zamani i Davide de Martin.

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Ana Montaner i Rosa Rodríguez
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Autor Principal
Barcelona, Espanya

Francisco J. Castander
Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC)
Correu electrònic: fjc@ieec.cat

Share This