La Col·laboració Gaia rep el Premi Berkeley 2023

2022-11-10 16:10:00
The Gaia collaboration receives the 2023 Berkeley Prize
La col·laboració Gaia, responsable de la nau espacial que està construint actualment el mapa tridimensional més gran i precís de la nostra galàxia, rebrà el Premi 2023 del Lancelot M. Berkeley − New York Community Trust per Treball Meritori en Astronomia. La distinció reconeix el paper clau per permetre crear un transformador mapa multidimensional de la Via Làctia.

Aquesta missió de l’Agència Espacial Europea (ESA), on col·laboren astrònoms i enginyers de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i l'Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) des del seu llançament el 2013, ha registrat posicions estel·lars, distàncies, colors i moviments propis de gairebé dos mil milions d'estrelles a la nostra galàxia.

La tercera publicació de dades de la missió, l'anomenada Gaia Data Release 3 (Gaia DR3), fins ara abasta els estudis espectroscòpiques i de velocitat radial de baixa resolució més grans de la història, capturant informació detallada i mapejant aproximadament 1.800 milions d'estrelles de la Via Làctia, inclosos 10 milions d'estrelles variables i 813.000 sistemes binaris. A més, la missió permet avenços tant en la ciència extragalàctica com en la ciència del sistema solar: ha catalogat 3 milions de galàxies, 2 milions de quàsars (nuclis galàctics llunyans i brillants) i 156.000 objectes del sistema solar, inclosos asteroides propers a la Terra i del cinturó principal i objectes trans-Neptunians.

D’acord amb la declaració del premi, las dades del DR3 —publicades el 13 de juny de 2022, i acompanyades de gairebé 50 articles científics de la col·laboració Gaia— «seran considerats durant molt de temps com a esdeveniments importants de la història de l'astronomia, que desencadenaran una associació global per entendre millor l'origen, l'estructura i el destí de la nostra galàxia natal».

Els catàlegs de dades de Gaia són produïts pel Consorci de Processament i Anàlisi de Dades Gaia (Gaia Data Processing and Analysis Consortium, DPAC), una col·laboració que consta de centenars de científics i enginyers d'arreu del món.

Atorgat anualment des de 2011 per la Societat Astronòmica Americana (AAS) i amb el suport d'una subvenció del Fideïcomís comunitari de Nova York, el premi Berkeley inclou una remuneració monetària i una invitació per donar la conferència plenària de clausura a la reunió d'hivern de l'AAS, que se celebrarà a Seattle, Washington, del 8 al 12 de gener de 2023.

Contribució del grup ICCUB-IEEC a Gaia

A més de l'ICCUB i l'IEEC, que lideren la contribució espanyola, diverses institucions espanyoles participen activament en la Col·laboració Gaia: la Universitat de la Corunya (UdC), la Universitat de Vigo (UVigo), el Centre Europeu d'Astronomia Espacial (ESAC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS).

El paper de l'equip ICCUB-IEEC es va centrar en el disseny científic i tecnològic del projecte, el desenvolupament del sistema de processament de dades i la producció de dades simulades. Una part del software per al tractament de les dades enviades pel satèl·lit ha estat desenvolupat per l'equip ICCUB-IEEC i s'executa a l'ordinador MareNostrum, del BSC.

Imatge:
Llegenda: La il·lustració d'un artista del satèl·lit Gaia de l'ESA es mostra sobre una imatge de fons del cel que es va compilar utilitzant dades de Gaia de més de 1.800 milions d'estrelles observades.
Crèdit: Nau espacial: ESA/ATG Medialab; Via Làctia: ESA/Gaia/DPAC; CC BY-SA 3.0 IGO.

Share This