La investigadora Estel Cardellach Galí rep el Premi Muncunill a la Innovació d’Honor per les seves aportacions a l’estudi del planeta

Estel Cardellach, investigadora de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), va rebre el Premi Muncunill a la Innovació d’Honor el 8 de maig en un acte al Teatre Principal de Terrassa a les 18:30. Aquest certamen arriba a la seva novena edició, organitzat per l’Ajuntament de Terrassa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu d’apropar la innovació a la ciutadania i reconèixer les empreses que treballen en aquest àmbit així com contribuir a enfortir el posicionament de Terrassa com a referent d’innovació.
Doctora en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya, Cardellach és la investigadora principal de l’experiment de Radioocultacions Polarimètriques (PRO) a bord del satèl·lit PAZ. Aquest experiment, activat l’any 2018 i encara en funcionament, està demostrant un nou principi de mesura que ella va idear l’any 2009 i que és l’única tècnica capaç de donar perfils verticals atmosfèrics de variables termodinàmiques i també de partícules de precipitació (pluja, neu, gels).
D’aleshores ençà, s’han llançat sis satèl·lits més amb instruments PRO i dues de les organitzacions de meteorologia més important dels Estats Units i Europa estan estudiant com aprofitar aquestes dades per millorar la predicció del temps. «És important que la ciutat de Terrassa premiï la innovació. Vivim en temps de grans reptes, i les mirades noves poden ajudar a trobar les solucions que necessitem», afirma Cardellach.
A més, la investigadora ha estat pionera en l’estudi i desenvolupament de la tècnica de reflectometria GNSS. Actualment, aquesta tècnica orbita en uns 40 satèl·lits, aproximàdament, i ella ha contribuït a extreure’n diversos productes, tals com els vents marins i vents sobre huracans, l’estudi dels gels continentals polars, la presència d’aigua en superfície (inundació), entre d’altres. L’any 2024 va ser nomenada membre del ‘Comitè de Suport de Ciència i Tecnologia’ de l’Agència Espacial Espanyola (AEE), òrgan col·legiat consultiu i d’assessorament de caràcter permanent.