L’IEEC rep finançament del Pla complementari d’Astrofísica i Física d’Altes Energies per desenvolupar el satèl·lit PhotSat

2023-02-17 16:00:00
The IEEC receives funding from the ‘Complementary plan’ for Astrophysics and High-Energy Physics to develop the PhotSat satellite
El dia 9 de febrer va tenir lloc l’acte de presentació del ‘Pla complementari’ d’Astrofísica i Física d’Altes Energies a la sala d’actes de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquest va comptar amb la participació, entre d’altres, de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; el rector de la UAB, Javier Lafuente; i el director de l’Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), Eugenio Coccia. El programa d’Astrofísica i Física d’Altes Energies està dotat amb un pressupost de 39 milions d'euros entre 2023 i 2026. El projecte està liderat des de Catalunya per l’IFAE, amb participació addicional de les Comunitats Autònomes de les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, Madrid, Andalusia, Cantàbria i Aragó.

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) rebrà 3,6 milions d’euros per finançar el projecte PhotSat. Aquest es basa en el desenvolupament i la construcció d’un satèl·lit per fer seguiment dels 10 milions d’astres més brillants del cel durant almenys dos anys. A través d’un enginyós sistema amb miralls rotatoris, els dos telescopis del satèl·lit prendran mesures de la pràctica totalitat del cel cada dos dies. Aquests telescopis tindran un diàmetre aproximat de 10 cm i estaran optimitzats per observar des de la llum ultraviolada fins a la llum visible. Les mesures, que seran especialment precises en el cas d’estrelles brillants, tindran utilitat per a una varietat de programes científics, incloent-hi la cerca d’exoplanetes, la caracterització d’estrelles i l’observació de fenòmens transitoris, entre molts d’altres.

El PhotSat tindrà format de cubesat amb una mida prevista de 12 unitats (cada unitat és un cub de 10 cm de costat) i un pes total d’entre 10 i 20 kg. El satèl·lit farà voltes a la Terra en una òrbita baixa, a uns 500 km d’alçada, i es comunicarà i descarregarà les dades que produeixi a través del Teleport de Sant Esteve de la Sarga, a l’Observatori del Montsec. El PhotSat serà el primer satèl·lit científic desenvolupat íntegrament (des de la fase de disseny fins a la d’operacions) per l’IEEC i el seu ecosistema acadèmic i industrial, de manera que es generarà una valuosa experiència al voltant de les tecnologies Newspace i contribuirà a potenciar la col·laboració publicoprivada.

Els ‘Plans complementaris’ són col·laboracions de l’estat amb les comunitats autònomes en accions d’R+D+I en què es poden establir sinergies. Aquest instrument, creat en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, forma part de l’estratègia espanyola per canalitzar els fons europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, una part fonamental del programa d’estímul econòmic NextGenerationEU.

Share This