Llançament del telescopi CHEOPS, la missió espacial que portarà dibuixos de nens espanyols a la cerca d’exoplanetes

2019-12-10 00:00:00
Launch of the CHEOPS telescope, the space mission that will take drawings of Spanish children in search of exoplanets
La setmana vinent es llançarà, des de la Guayana Francesa, el telescopi espacial europeu CHEOPS, l’objectiu del qual és l’estudi de planetes extrasolars.

El telescopi porta a bord dues plaques gravades amb la miniaturització de 3000 dibuixos de nens i nenes europeus. Uns 300 d’aquests dibuixos corresponen a nens i nenes de l’estat espanyol.

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), que va coordinar la recollida dels dibuixos a nivell estatal, ha participat en la preparació de la missió des del principi i prendrà part en l’explotació científica de les dades.

Alguns dels membres de l’IEEC assistiran al llançament.

El proper dimarts, 17 de desembre de 2019 a les 5:54 h local de la Guayana Francesa (09:54 h CET) està previst el llançament de la missió CHEOPS (CHaracterizing ExOplanet Satellite), un telescopi espacial que té per objectiu l’estudi de nous planetes fora del sistema solar; els anomenats exoplanetes. 

El telescopi espacial porta a bord dues plaques amb uns 3000 dibuixos de nens i nenes europeus, d’entre el quals, 297 són espanyols. La iniciativa va ser impulsada per l’Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès) l’any 2015, amb l’organització d’un concurs entre tots els nens i nenes d’entre 8 i 14 anys dels països membres de l’ESA. La intenció era apropar els projectes de desenvolupament espacial als més petits. L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) va ser un dels centres que va col·laborar a nivell estatal en la recollida dels dibuixos, juntament amb el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC).

Els dibuixos han estat gravats en forma miniaturitzada, reduïts en un factor 1000, en dues plaques de titani que CHEOPS portarà en òrbita al voltant del nostre planeta. Els gravats dels dibuixos i la seva ubicació en la placa es poden consultar, per país i per codi postal, aquí. Fent clic en el dibuix i posteriorment en la placa, es pot veure una comparació entre l’original i la gravació.

«Viatjar a l'espai és un somni que tenen molts nens. Ara, aquells als quals també els
agrada el dibuix podran combinar les seves dues passions i complir el seu somni amb
CHEOPS», assenyalava el 2015 Ignasi Ribas, director de l'IEEC, investigador a l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC) i coordinador de la iniciativa a Espanya. «És una gran oportunitat per involucrar als joves en una emocionant missió espacial que ajudarà a desvetllar els secrets dels exoplanetes», afegeix Ribas.

La missió i el llançament

L'objectiu principal del telescopi espacial CHEOPS es mesurar amb precisió els radis d’aquells exoplanetes per als que els estudis espectroscòpics terrestres ja han proporcionat estimacions de les seves masses. Conèixer tant la massa com la mida dels exoplanetes permetrà als científics determinar-ne la densitat i, per tant, la seva composició aproximada, és a dir, saber si es tracta de mons gasosos, com Neptú, o de roca, com la Terra. Per fer-ho, CHEOPS utilitzarà la tècnica de trànsits per mitjà de fotometria de molta alta precisió, que consisteix en mesurar la brillantor de l'estrella i detectar-ne la disminució quan el planeta passa pel seu davant i n’oculta una part del disc. 

Actualment, hi ha més de 4000 exoplanetes confirmats en uns 3000 sistemes planetaris, dels quals més de 650 disposen de més d’un planeta. La missió espacial CHEOPS, pertanyent al programa Cosmic Vision de l'ESA, té com a objectiu refinar les propietats d’una gran mostra d’aquests. La missió és una col·laboració entre l’ESA i l’Oficina de l’Espai de Suïssa. L’acrònim de CHEOPS és un homenatge a l'Antic Egipte i una referència a la piràmide de Keops.

El llançament, inicialment previst pel 2017, es durà a terme aquest proper dimarts, 17 de desembre de 2019, a les 5:50 hora local des de la Guayana Francesa, i a ell hi assistiran membres de l’IEEC, com el seu director Ignasi Ribas, i Josep Colomé i Kike Herrero, director tècnic i investigador de l’Observatori Astronòmic del Montsec, respectivament.

«CHEOPS farà observacions durant més de 3 anys, i serà clau per identificar els exoplanetes més interessants a estudiar amb futurs instruments, com el telescopi espacial James Webb», explica Herrero.

L’enlairament es podrà seguir en directe a través d’aquesta pàgina web.

Enllaços

IEEC
Pàgina web de CHEOPS
CHEOPS a la pàgina web de l’ESA
 
Més informació

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de més de 20 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.
   
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC està integrat en la xarxa CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Imatges

PR_Image1 Placa de CHEOPS amb els gravats dels dibuixos dels nens
Peu d’imatge: El telescopi espacial CHEOPS (CHaracterizing Exoplanet Satellite) porta a bord dues plaques amb uns 3000 dibuixos de nens europeus, dels quals 297 són espanyols.
Crèdit: Uni Bern.

PR_Image2 Placa a mida de CHEOPS amb els gravats dels dibuixos dels nens
Peu d’imatge: Els dibuixos dels nens s’han gravat en forma miniaturitzada, reduida en un factor 1000, en dues plaques de titani que CHEOPS portarà en òrbita al voltant del nostre planeta.
Drets d’autor: Uni Bern.

PR_Image3 Encapsulació de CHEOPS 
Peu d’imtage: En aquesta imatge, presa el 29 de novembre, el Souyuz Arianespace System for Auxiliary Payloads (ASAP-S) es va reduint progresivament, encapsulant a CHEOPS. L’estructura ASAP-S s’utilitza per integrar l’instrument principal, CHEOPS i els Cubesats al llançador. 
Crèdit: ESA/CNES/Arianespace/Optique vidéo du CSG/J Durrenberger.

PR_Imagen 4 Transferència de CHEOPS
Peu d’imatge: El satèl·lit de l’ESA CHEOPS dins del mòdul de transport durant el trasllat a l’edifici d’integració final el 29 de novembre al port espacial europeu de Kourou, a la Guaiana Francesa.
Crèdit: ESA/CNES/Arianespace/Optique vidéo du CSG/S Martin.

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Rosa Rodríguez Gasén
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Barcelona, Espanya

Ignasi Ribas
Director
Correu electrònic: director@ieec.cat

Josep Colomé
Director tècnic de l’Observatori Astronòmic del Montsec
Correu electrònic: colome@ieec.cat 

Kike Herrero
Investigador a l’Observatori Astronòmic del Montsec
Correu electrònic: eherrero@ieec.cat 

Share This