IEEC | ALTRES

Un consorci europeu amb participació de l’IEEC, Pangea, i Aeroports de Catalunya obté 4,9 milions per al projecte Eu-BEST

Dec 21, 2023

  • El projecte europeu desenvoluparà un banc de proves de motors de coet —obert a la indústria, flexible i modular— amb capacitat per a propel·lents criogènics i sostenibles, a l’aeroport de Lleida-Alguaire de Catalunya
  • Aquesta nova instal·lació es construirà sobre l’actual centre de proves de motors de coets a Lleida-Alguaire i n’ampliarà les capacitats de prova fins als 500 kN d’empenta, i s’estrenarà amb el motor ARCOS de Pangea Aerospace
  • Eu-BEST ha estat concebut i desenvolupat per un consorci d’empreses i institucions europees líders en el sector —que també inclou entitats franceses, alemanyes i irlandeses— sota el lideratge de l’empresa Eiffage Energie Systèmes – Clemessy

Llegenda: el nou banc de proves modular es construirà sobre l’actual centre de proves de motors de coets a Lleida-Alguaire.
Crèdits: Aeroports de Catalunya

L’aeroport de Lleida-Alguaire és el lloc escollit per a la instal·lació del nou “European Bench for Engine and Stage Testing” (Eu-BEST). El projecte, que serà finançat amb 4,9 milions d’euros per la Unió Europea, el desenvoluparà un consorci d’empreses i institucions europees. L’empresa francesa EES – Clemessy, com a líder del consorci, treballarà conjuntament amb les entitats ubicades a Catalunya Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Pangea Aerospace i Aeroports de Catalunya. Juntament amb aquestes entitats, hi destaquen SpaceDreams, OHB Digital Connect GmbH i SUAS Aerospace Limited.

El projecte ha estat escollit per la Comissió Europea a través del seu programa de finançament Horizon Europe, dedicat a la recerca i la innovació. Eu-BEST ha estat l’únic projecte en aconseguir finançament per al desenvolupament d’infraestructures per a les necessitats del sector aeroespacial dins la convocatòria “Modern, flexible and efficient European test production and launch facilities”.

L’objectiu del projecte és crear una instal·lació de prova de motors de coets amb capacitats criogèniques, mòbil, interoperable i amb un disseny modular. Aquesta instal·lació, que se sumarà a la ja existent a Lleida-Alguaire, permetrà provar diferents tipus de motors en les diferents etapes del seu cicle de vida —qualificació, producció o reutilització— ampliant les capacitats fins als 500 kN. A més, el centre oferirà serveis de proves a diverses empreses del sector i permetrà l’ús de propel·lents líquids més sostenibles, gràcies a les seves capacitats criogèniques.

Aquest tipus d’instal·lació representa un canvi de paradigma per a la indústria aeroespacial, proporcionant una versatilitat sense precedents i ampliant les capacitats de proves de propulsió que actualment no estan cobertes a Europa, d’una manera més flexible i accessible. Es tracta d’un pas fonamental per facilitar l’accés a l’espai mitjançant la innovació i la reducció de costos que posicionarà Catalunya com un lloc de referència a Europa per a les empreses i institucions privades que busquen desenvolupar sistemes de propulsió sostenibles.

Més concretament, Eu-BEST permetrà la validació de motors de coets d’alta empenta utilitzant combustibles criogènics, com el motor ARCOS de Pangea Aerospace. El rendiment previst és dur a terme 200 proves a l’any i replicar la instal·lació en altres ubicacions europees. Les primeres proves tindran lloc a les instal·lacions de Lleida-Alguaire amb el motor ARCOS, i permetran validar el funcionament del nou banc de proves europeu.

Eu-Best-Team

Llegenda: els responsables del projecte Eu-BEST dins algunes de les entitats participants es van reunir durant el passat Space Tech Expo Europe de Bremen.
Crèdits: IEEC

L’aeroport de Lleida-Alguaire, amb un gran potencial per aglutinar empreses, centres formatius i grups de recerca en el sector NewSpace, és una infraestructura clau de l’Estratègia NewSpace de Catalunya. L’Estratègia, promoguda pel Govern de la Generalitat amb la col·laboració de l’IEEC, la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), promou un sector industrial emergent d’alt valor afegit, amb llocs de treball d’alta especialització i un gran potencial per atraure talent i inversions al territori.

* Nota de premsa feta en col·laboració amb les Oficines de comunicació de Pangea Aerospace i Aeroports de Catalunya

Més informació

Eu-BEST ha estat seleccionat per la Comissió Europea a través del seu programa de finançament Horizon Europe. Horizon Europe és el principal programa de finançament de la recerca i la innovació de la UE, amb un pressupost de 95.500 milions d’euros.

Funded-By-EU
Enllaços

Contactes

Oficina de Comunicació de l’IEEC

Barcelona, Espanya
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat

Sobre l'IEEC

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.

L’IEEC és una fundació del sector públic sense ànim de lucre, fundada el febrer de 1996. Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). L’IEEC és també un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Share This