IEEC | ALTRES

Resolució del segon Concurs d’Idees de Casos d’Ús d’Observació de la Terra per al Sector Privat

May 8, 2025

El passat 15 de gener, es va publicar la convocatòria per participar en la segona edició del Concurs d’Idees de Casos d’Ús d’Observació de la Terra per al Sector Privat. Aquesta iniciativa, coordinada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), s’emmarca en l’Estratègia NewSpace de Catalunya impulsada per la Generalitat de Catalunya i desplegada en col·laboració amb l’IEEC, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i la Fundació i2CAT

El concurs buscava obtenir propostes innovadores de casos d’ús d’observació de la Terra que l’ecosistema NewSpace pugui oferir al teixit empresarial privat català en forma de serveis basats en informació provinent de satèl·lits.

Entre altres requisits, a la convocatòria es demanava que tots els casos presentats incloguessin dades obtingudes pel nanosatèl·lit ‘Menut’ —la segona missió satel·litària, i la primera d’observació de la Terra, de l’Estratègia NewSpace— com a demostrador; que fossin aplicables al territori català, i que incloguessin la participació activa de l’usuari final.

A més, com a novetat en aquesta segona edició, els casos d’ús guanyadors del concurs formaran part del portafolis de projectes de l’ESA Phi-LabNET Spain. El Phi-LabNET Spain, cofinançat pel Govern de Catalunya a través de l’Estratègia NewSpace i coordinat per un consorci liderat per l’IEEC, està emmarcat dins del Programa ScaleUp de l’Agència Espacial Europea (ESA). Centrat a promoure la recerca i transferència al mercat de solucions espacials que millorin la resiliència climàtica i la sostenibilitat, té com a missió principal accelerar el futur del sector espacial, tant en l’àmbit upstream com en el downstream, a través de projectes innovadors amb elevat potencial comercial.  

Les empreses i propostes que han resultat seleccionades són:

Els tres casos d’ús d’observació de la Terra seleccionats serviran per promocionar l’ús de dades de satèl·lit i visibilitzar els beneficis que poden obtenir les empreses si incorporen a les seves operatives dades del ‘Menut’. Els tres casos rebran un premi econòmic de 2.500 euros i optaran a un posterior contracte de serveis de 47.500 euros cadascun. Podeu revisar tots els detalls a la plataforma de serveis de contractació pública.

Projecte REMOT

REMOT pretén utilitzar les tecnologies d’observació de la Terra per optimitzar el reg de les vinyes, inferint l’estrès hídric de les plantes de forma escalable i automatitzada. Això permetria planificar el reg segons les necessitats del cultiu, fusionant dades d’imatges multiespectrals de satèl·lit, mostres preses sobre el terreny i models predictius. La solució tindrà format de plataforma WebApp, integrada en els fluxos de treball dels usuaris finals per reduir temps i millorar la presa de decisions.

Aquest projecte es desenvoluparà en col·laboració amb dues empreses catalanes: la consultora tècnica d’empreses agrònomes Agropixel i l’empresa vitivinícola Codorníu

Projecte SAPIC

El servei proposat per SAPIC consisteix a desenvolupar un visor que proporcionarà un indicador avançat de perill d’incendi capaç d’informar del risc de foc a qualsevol zona seleccionada per l’usuari; en aquest cas l’àrea d’influència de l’operador de transport d’energia Electra Caldense, que en serà l’usuari final. Aquestes infraestructures suposen un factor de risc afegit, ja que qualsevol incidència pot generar guspires i iniciar focs d’alta intensitat. El sistema SAPIC respon al repte de detectar punts susceptibles de donar lloc a un incendi mitjançant l’ús de tecnologies d’observació de la Terra combinades amb dades climàtiques d’alta resolució adaptades a cada localització específica.

Aquest projecte es desenvoluparà en col·laboració amb la mateixa empresa Electra Caldense, que transporta electricitat a deu municipis de les comarques del Vallès i a sis de la comarca del Segrià a través de l’ús de xarxes elèctriques que combinen línies soterrades i línies aèries de mitja tensió. També hi participarà l’Asociación Española para la Sostenibilidad Forestal (PEFC), que promou i divulga la gestió forestal sostenible.

Projecte TIAFA

El projecte TIAFA consisteix en la detecció automatitzada de fuites d’aigua en canals subterranis i també a l’aire lliure, utilitzant tecnologies d’anàlisi d’imatges satel·litàries i algoritmes d’intel·ligència artificial. L’objectiu principal és identificar precoçment qualsevol indici de fuita, com alteracions o canvis anormals en la vegetació o en la humitat del sòl adjacent al canal, per tal d’evitar pèrdues d’aigua, reduir els riscos de seguretat i millorar l’eficiència en la gestió de l’aigua.

El projecte s’adreça principalment a grans operadors i gestors d’infraestructures de subministrament i generació d’energia, amb xarxes de canals esteses en territoris molt diversos. En aquest cas el projecte es desenvoluparà en col·laboració amb ENDESA.

Resolució i detalls

Sobre l'IEEC

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.

L’IEEC és una fundació del sector públic sense ànim de lucre, fundada el febrer de 1996. Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). L’IEEC és també un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Share This