Una investigació confirma la influència del camp magnètic i la gravetat en la formació d’estrelles de gran massa

2021-08-13 12:00:00
Research reveals surprising influence of the magnetic field and gravity in massive star formation
L’estudi revela que la gravetat arrossega remolins magnètics sobre els estels

L’equip, que inclou un investigador de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE), ha descobert que les estrelles de gran massa també es poden desenvolupar en entorns amb poca magnetització

Un nou estudi publicat a The Astrophysical Journal Letters revela com els camps magnètics i la gravetat afecten el procés de formació d'estels de gran massa. L’equip, que inclou l’investigador Josep Miquel Girart de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC), va utilitzar l'Atacama Large Millimeter Array (telescopi ALMA) per abordar quin paper té el camp magnètic en el procés de formació d’estrelles de gran massa. 

Els investigadors van observar una font anomenada IRAS 18089-1732, una regió de formació d’estrelles a 7600 anys llum de distància, i van trobar un camp magnètic ben organitzat que s’assembla a un “remolí” espiral. Fins ara eren poques les evidències observacionals que confirmaven o desmentien la influència del camp magnètic en la formació d’estrelles. 

Llegenda: Camp magnètic a la regió massiva de formació estel·lar IRAS 18089-1732
Crèdits: ALMA

Al contrari de prediccions dels models, però, la força del camp magnètic és superada per una altra de les quatre forces fonamentals de la naturalesa, la gravetat. La investigació revela que la gravetat pot modelar la morfologia del gas i dominar el balanç energètic. 

A més, s’ha descobert que les línies del camp magnètic es retorcen a causa del moviment gravitacional del gas. El descobriment conclou que les estrelles de gran massa també es poden desenvolupar en entorns amb poca magnetització, amb la gravetat com a paper dominant.

Aquest descobriment que utilitza dades d’ALMA constata la diversitat en què es formen les estrelles de gran massa i arriba a la conclusió inesperada que les estrelles d’alta massa poden néixer tant en entorns amb una magnetització forta com dèbil.

Aquests resultats observacionals es van publicar a la revista The Astrophysical Journal Letters el 30 de juny de 2021. L'article ha estat destacat per AAS Nova, que inclou les investigacions més rellevants publicades en les revistes de l'American Astronomical Society (AAS). Josep M. Girart és el segon autor de l'estudi liderat per Patricio Sanhueza, de l'Observatori Astronòmic Nacional del Japó (NAOJ).

Enllaços

IEEC
ICE
 
Més informació

Aquesta recerca es presenta en un article titulat «Gravity-driven Magnetic Field at ~1000 au Scales in High-mass Star Formation», de Patricio Sanhueza, Josep Miquel Girart et al., que va ser publicat a The Astrophysical Journal Letters el 30 de juny.

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els centres d’investigació més destacats a nivell internacional centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.   

L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Sònia Bagudanch
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Autor principal a l’IEEC
Barcelona, Espanya

Josep Miquel Girart
Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC)
Correu electrònic: girart@ieec.cat

Share This