Una investigadora de l’IEEC, rumb a l’Antàrtida amb el programa Homeward Bound

2021-02-15 11:30:00
IEEC researcher selected for an international leadership program for women scientists
La Dra. Anna Ferré-Mateu, investigadora de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), ha estat seleccionada per al projecte Homeward Bound, un programa internacional de lideratge de dones científiques

El programa conclourà amb un viatge de tres setmanes a bord d'un vaixell amb destinació a l'Antàrtida

La Dra. Anna Ferré-Mateu, investigadora de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), ha estat seleccionada per al projecte Homeward Bound, una iniciativa de lideratge transformacional per a dones amb formació en STEMM (ciència, tecnologia, enginyeria, matemàtiques i medicina). Juntament amb un centenar d'altres investigadores de tot el món, la Dra. Ferré-Mateu participarà en un viatge de 12 mesos que comprèn conferències, eines de desenvolupament personal i de lideratge, sessions d'orientació, visibilitat, formació i l'oportunitat de desenvolupar col·laboracions significatives —en fòrums, en equips centrats en àrees d'interès i en petits grups diversos— que acabarà amb un viatge de tres setmanes a bord d'un vaixell amb destinació a l'Antàrtida.

«Per a mi, aquest viatge a l'Antàrtida representa els desafiaments a què ens enfrontem com a individus i com a societat», va comentar la Dra. Ferré-Mateu. «Abans de pensar en arribar a nous mons, necessitem començar a tenir cura del nostre, i espero que les eines apreses durant aquest viatge tinguin un impacte en la forma en què fem ciència. És una de les majors aventures de la història i estic encantada de formar part d'ella», va afegir.

Què és el projecte Homeward Bound?

El projecte Homeward Bound va sorgir a Austràlia l’any 2016. Aquest projecte té com a objectiu construir una col·laboració global de 1000 dones amb antecedents en STEMM durant més de deu anys perquè tinguin l'oportunitat d'assumir papers de lideratge a nivell mundial i contribuir proactivament a aconseguir un món sostenible, tant a nivell individual com col·lectiu. Seran dones visibles, col·laboradores, connectades a la xarxa i influents en les decisions que es prenguin en molts àmbits per al bé comú.

Qui és la Dra. Ferré-Mateu?

La recerca de la Dra. Ferré-Mateu s'ha centrat en l'estudi de l'evolució còsmica de les galàxies de diferents tipus. Aquestes són un element crucial per limitar l'actual paradigma sobre la seva formació i evolució. A més, fins a cert punt, també són una peça crucial per comprendre una mica millor la pregunta més fonamental dels éssers humans: d'on venim?

Llegenda: Anna Ferré-Mateu
Crèdits: Anna Ferré-Mateu

Per a això, ha estudiat el registre fòssil de les estrelles en galàxies, per comprendre com eren i com han evolucionat al llarg del temps còsmic, de manera similar a com un arqueòleg revelaria com vivien les antigues poblacions examinant les seves restes. Aquesta recerca l'ha portat a viure, literalment, a tot el món: les Canàries, Hawaii i Austràlia. Això li ha permès dur a terme la seva ciència en instal·lacions d'avantguarda, al mateix temps que gaudeix de les meravelles d’aquests llocs i pot realitzar les seves aficions preferides com el surf, el busseig, el senderisme i viatjar. Des del 2018, la Dra. Ferré-Mateu té una beca postdoctoral com a líder júnior a l’ICCUB, on és un dels membres del grup de recerca Estructura i Evolució de les Galàxies.
 
La seva contribució a la difusió de la ciència entre les generacions més joves i a la defensa de la igualtat de la dona s'ha convertit en una part molt important del seu treball, participant en xerrades i esdeveniments com «Xateja amb una astrònoma» i «100tífiques», que motiva les noies joves a seguir carreres de STEMM, o formar part del «Viatge per l'Univers», que porta l'astronomia a les aules de Hilo, Hawaii.

Podeu seguir el seu viatge a l'Antàrtida a Twitter mitjançant l'etiqueta #annetainantarcticahb6 i el seu compte d'Instagram @annetainantarctica.hb6.

Enllaços

IEEC
Dra. Ferré-Mateu’s website
Homeward Bound project
Instituto de Ciencias del Cosmos (ICCUB)

Més informació

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de més de 20 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació. 
  
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB — Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES — Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE — Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE — Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Imatge: Projecte Homeward Bound
Llegenda: El Projecte Homeward Bound és un programa de lideratge internacional per a dones científiques, que culmina amb un viatge a bord d’un vaixell amb destinació a l’Antàrtida.
Crèdits: Projecte Homeward Bound.

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Ana Montaner i Rosa Rodríguez
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Autora Principal en el IEEC
Barcelona, Spain

Anna Ferré Mateu
Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB)
Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Correu electrònic: aferremateu@iccub.ub.edu

Share This