Computació al núvol per revelar els enigmes de la nostra galàxia

2022-05-25 10:00:00
Computation on the cloud to unveil the mysteries of our Galaxy
Investigadors de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) lideren un projecte que ha resultat classificat en primera posició per rebre finançament per a l’ús de recursos computacionals comercials al núvol per fer recerca

El projecte, guardonat per la xarxa europea ‘Open Clouds for Research Environments’ (OCRE), compta amb la col·laboració del sector privat per part de les empreses Pervasive Technologies, Google Cloud i Telefónica

L’objectiu de ‘Galactic RainCloudS’ és utilitzar els recursos computacionals eficients al núvol per analitzar els grans volums de dades de la missió de l’Agència Espacial Europea (ESA) Gaia

El projecte ‘Galactic RainCloudS’, liderat per investigadors de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), ha estat guardonat amb la primera posició en un programa de finançament de la xarxa europea ‘Open Clouds for Research Environments’ (OCRE). Aquesta primera edició del programa ‘Cloud Funding For Research’ subvenciona l'ús de recursos computacionals comercials al núvol per a la recerca. La iniciativa competia amb altres 27 propostes de 12 països diferents en una amplia gama de disciplines de recerca.
 
L’investigador principal del projecte, director de l’ICCUB i membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Xavier Luri, afirma: «El projecte 'Galactic RainCloudS' és pioner a Europa en l’ús d'infraestructures comercials al núvol per a la recerca en astronomia, i ha nascut amb l’objectiu de demostrar els beneficis de l’ús de recursos al núvol per a la comunitat científica». 

La clau del projecte es troba en la seva interdisciplinarietat: la combinació entre els volums extraordinaris de dades de la missió Gaia de l’Agència Espacial Europea (ESA), el gran poder computacional i la flexibilitat de les infraestructures al núvol i les tècniques de mineria de dades (data mining) permetran estudiar de forma holística els lligams existents entre els xocs passats entre galàxies i la formació d’estrelles fent servir la Via Làctia i les seves galàxies satèl·lit com a laboratori experimental. 

«La computació al núvol és com llogar uns ordinadors molt potents, configurats a mida, durant un cert període de temps, que ens permetran fer tots els càlculs necessaris per estudiar la interacció entre les galàxies», comenta Mercè Romero, investigadora de l’IEEC a l’ICCUB.

‘Galactic RainCloudS’ compta amb la col·laboració del sector privat de la mà de Pervasive Technologies, que aporta l’expertesa en intel·ligència artificial i computació al núvol; Google Cloud, que aporta la infraestructura de computació de gCloud; i Telefónica, que aporta la seva expertesa en gestió dels recursos al núvol. La participació del sector privat en un projecte científic demostra la proximitat entre la recerca i les empreses en l’ús de tecnologies punteres i els interessos compartits.

El projecte, que s’ha iniciat aquest mes de maig i durarà un any, també contempla el desenvolupament d’un sistema de detecció de restes d’antigues col·lisions de petites galàxies amb l’halo de la Via Làctia. Com explica Teresa Antoja, investigadora de l’IEEC a l’ICCUB: «L’existència de granularitats en els halos galàctics és una predicció del model cosmològic actual de formació de l’Univers. La recerca activa de subestructures d’aquest tipus en les dades de Gaia pot donar informació crucial sobre la història de la nostra galàxia, i també sobre la pròpia natura de la matèria fosca».

Nota de premsa feta en col·laboració amb les Oficines de Comunicació de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i de a Universitat de Barcelona (UB).

Imatge principal 

Centre de la Via Làctia
Peu d'imatge: Aquesta imatge en radiació infraroja del telescopi espacial Hubble de la NASA/ESA mostra el centre de la Via Làctia, a 27.000 anys llum de la Terra. Al centre d'aquest cúmul estel·lar nuclear, i també al centre d'aquesta imatge, es troba el forat negre supermassiu de la nostra galàxia.
Crèdits: NASA, ESA i Hubble Heritage Team (STScI/AURA).
Agraïments: NASA, ESA, T. Do i A. Ghez (UCLA) i V. Bajaj (STScI)
 
Enllaços

IEEC
ICCUB
Galactic RainCloudS
Gaia
 
Més informació

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.   
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Ana Montaner i Rosa Rodríguez
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Autor Principal a l’IEEC
Barcelona, Espanya

Xavier Luri
Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB)
Correu electrònic: xluri@ieec.cat, xluri@icc.ub.edu   

Share This