Investigadors de l’IEEC lideren un projecte finalista al concurs de la Mars Society per desenvolupar una ciutat al planeta vermell

2020-10-13 14:00:00
IEEC researchers lead project selected  among the finalists of the Mars Society competition to develop a city on the red planet
La proposta està liderada per investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB).

El projecte és un dels 10 finalistes, seleccionats d’entre més de 175 propostes rebudes.

La presentació final tindrà lloc el proper 17 d’octubre i es retransmetrà en directe via Facebook live arreu del món.

Quin aspecte tindria una ciutat a Mart? Com funcionaria el comerç? Com evolucionaria la població urbana? Un equip internacional liderat per investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) va imaginar la ciutat a Mart NÜWA, detallada a un extens projecte que inclou aspectes científics, d’enginyeria, arquitectònics, econòmics i socials. El projecte proposa no només un disseny urbanístic factible, sinó també un pla de desenvolupament socioeconòmic, així com descripcions a alt nivell de la indústria, infraestructura, generació i distribució d'energia i serveis necessaris per fer-la realitat.

El projecte de l'equip internacional "The Sustainable Offworld Network” (SONet) ha estat seleccionat com a una de les 10 propostes finalistes del concurs Mars City State Design de la Mars Society, l’organització de promoció de l’espai més gran i més influent del món dedicada a l’exploració i l’assentament humans al planeta Mart. El concurs està centrat en desenvolupar una ciutat d'un milió d’habitants a Mart de forma sostenible.

Crèdits: ABIBOO studio / SONet (Gonzalo Rojas)
Peu de foto: Representació artística d’una cúpula a Mart, com a part del concepte de la ciutat de Nüwa (SONet). Les cúpules i altres solucions són necessàries per proveir espais per viure i treballar, tant pels humans com per a la seva tecnologia al planeta vermell.

La proposta està liderada per investigadors de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), juntament amb altres centres de l'àmbit de recerca nacional, entre els que es troba l’Institut de Ciències del Mar (ICM, CSIC). L’equip consta també de participants d’altres països tals com el Regne Unit, Alemanya, els EE.UU. i Argentina. 

Els projectes finalistes, seleccionats d’entre més de 175 propostes presentades, es defensaran públicament el proper 17 d’octubre a la Mars Society Convention. Cinc propostes seran finalment premiades. La defensa serà pública i es podrà seguir per streaming des d’arreu del món.  

La proposta de l’equip SONet consta d’un informe de 20 pàgines amb un disseny conceptual que combina aspectes molt diversos que van des de l’exploració de l’espai fins a la sostenibilitat. La ciutat, anomenada NÜWA en honor a la deessa xinesa creadora de la humanitat, simbolitza l'inici d'una nova era de la nostra civilització a Mart i la protecció que cal assegurar en un món tan inhòspit.  

"La proposta és un esforç de combinació de moltes disciplines d'una forma que no s'acostuma a fer en projectes espacials", explica Guillem Anglada-Escudé, investigador Ramón y Cajal de l’ICE i coordinador de l’equip. "A més de científics i enginyers, vam voler incorporar des del primer moment experts en altres disciplines i de fora del sector acadèmic". La col·laboració inclou, com a part molt important, l'equip d'arquitectura i disseny ABIBOO studio.
 
El projecte es va concebre durant reunions on-line als mesos d'abril, maig i juny en ple confinament degut a l’actual pandèmia de COVID-19. Ara, la proposta ha donat els seus fruits. "Arribar a la final ja és un gran èxit per a tot l'equip", explica Miquel Sureda, professor d'enginyeria aeronàutica a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT – UPC). "Esperem que el concurs ens aporti la visibilitat que necessitem per recollir suport i poder desenvolupar conceptes relacionats tant amb l’espai com amb sostenibilitat, i la transformació necessària del sistema productiu que haurem d'afrontar també aquí a la Terra".
 
El director de l’Institut de Tècniques Energètiques – UPC i co-autor de la iniciativa, Ignasi Casanova, explica: "Realitzar aquests exercicis ens fa adonar de la gran dependència que tenim d’allò que el nostre planeta ens dona a canvi de res. Per exemple — afegeix — la producció d'aliments requereix una enorme quantitat d’energia que aquí a la terra prové del Sol, però que implica l'ús de grans extensions de superfície útil, i per tant és una de les activitats humanes més agressives amb l'ecosistema terrestre”. Temes com l'ús i abús dels plàstics, solucions constructives i de materials que minimitzin l'ús intensiu d'energia i una total reciclabilitat s’han estudiat a la proposta.
 
"En realitat, la Terra no és més que un lloc dins un vast Univers. Si aprenem a crear societats amb circulació de recursos tancada, que no depenguin críticament d'importacions remotes des d’un altre planeta, també hauríem de poder resoldre molts dels problemes que tenim avui a la Terra", conclou Anglada-Escudé.
 
La presentació es retransmetrà dissabte 17 d’octubre a les 22.00 hores (Hora local de Barcelona), en directe via “Facebook live”. Cal registrar-se gratuïtament a la web de la 23rd Annual International Mars Society Convention, aquí.
 
Enllaços

IEEC
ICE – CSIC
UPC
ICC – UB
The Sustainable Offworld Network (SONet) 
Mars Society
 
Més informació

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de més de 20 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.   

L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC està integrat en la xarxa CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona

Ana Montaner Pizà
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Institut de Ciències de l’Espai (ICE – CSIC)
Barcelona

Guillem Anglada-Escudé
Correu electrònic: anglada@ice.csic.es

Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Barcelona

Miquel Sureda Anfres
Correu electrònic: miquel.sureda@upc.edu

Share This