L’equip femení ‘Vera Gravitas’, guanyador del Barcelona ZeroG Challenge, enlaira el seu experiment en gravetat zero

2022-10-17 11:30:00
'Vera Gravitas', the female team winner of the Barcelona ZeroG Challenge, takes off its experiment in zero gravity
L’equip femení està format per quatre estudiants d’enginyeria de la Universitat d’Antioquia, a Medellín (Colòmbia)
 
‘Vera Gravitas’ cerca analitzar com es diposita l’estany de soldadura de les plaques de components electròniques en microgravetat, un tema poc estudiat i que pot tenir moltes aplicacions en el futur immediat

‘Barcelona ZeroG Challenge’ està coordinat pel professor de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la UPC i membre de l’IEEC, Dr. Antoni Pérez-Poch, investigador en ciència i tecnologia de la microgravetat

El passat 5 d’octubre, l’equip femení guanyador del ‘Barcelona ZeroG Challenge 2021’ va volar exitosament el seu experiment en microgravetat. Les instal·lacions escollides per dur a terme l’experiment, que va consistir en un total de 20 paràboles amb un temps d’exposició a la microgravetat de 8 segons per paràbola, va ser l’Aeroport de Sabadell.
 
L’equip guanyador està format per quatre estudiants dones de la Universitat d’Antioquia (Medellín, Colòmbia): Luisa Fernanda Mendoza (portaveu), Paulina Quintero, Oriana Mejía i María del Pilar Monsalve, que van decidir anomenar-se ‘Vera Gravitas’ (en llatí, “gravetat de veritat”), nom que fa referència també a la Dra. Vera Rubin, famosa astrònoma que va fer contribucions importants a la ciència.
 
El concurs, liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), conjuntament amb l’Aeroclub Barcelona-Sabadell i l’associació internacional d’estudiants Space Generation Advisory Council (SGAC), cerca promoure la recerca aeroespacial entre el jovent i fomentar noves vocacions científiques en aquest camp. Coordina el projecte el professor de la UPC i membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), el Dr. Antoni Pérez-Poch.

Les quatre estudiants components de l’equip ‘Vera Gravitas’, de la Universitat d’Antioquia, i la seva mentora (esquerra). Crèdits: UPC
 
Podien participar a la iniciativa equips d’estudiants universitaris de qualsevol lloc del món, els quals havien de proposar un disseny d’experiment original que es pugui realitzar en gravetat zero dins de la cabina d’una avioneta aerobàtica. Aquesta plataforma s’ha utilitzat per la UPC de forma pionera al món des del 2011 per realitzar experiments on la seva característica principal és l’exposició a l’absència de gravetat.

En aquesta edició es van rebre un nombre fins ara inèdit de 16 propostes d’experiments de setze països diferents, tant d’Europa com d’Amèrica i Àsia. La selecció final la va realitzar de forma independent un jurat d’experts en educació de l’Agència Espacial Europea (ESA) al mes de gener de 2022 . 

Les estudiants —membres de l’Associació Colombiana de Dones Aerospacials, que té com a propòsit despertar l’interès en les dones per aquesta ciència— es van enfocar a analizar la deposició de gotes d’estany sobre components electrònics en absència de gravetat. Es tracta d’un tema de recerca poc estudiat i que pot tenir moltes aplicacions en el futur immediat. 

L’equip, que disposa d’una mentora, la Prof. Liliana Marcela Bustamante Goez, del departament d’Enginyeria Mecànica de la mateixa Universitat d’Antioquia, ha pogut preparar prèviament el seu experiment durant una breu estada al Laboratori de Ciències de la Computació i Microgravetat de l’Escola d'Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la UPC.

A més, les components de ‘Vera Gravitas’ han treballat conjuntament amb l’esmentat laboratori durant aquest any per tal d’adequar l’experiment a les característiques particulars de l’avió acrobàtic CAP10B amb què s’ha realitzat el vol.  L’equip ha comptat amb una beca de 2.500 euros per realitzar l’experiment en gravetat zero i ha disposat d’ajuts de l’Ajuntament de Barcelona i d’altres patrocinadors.

‘Barcelona ZeroG Challenge’, juntament amb l’aportació científica del disseny de l’experiment per part de l’equip d’estudiants, ja ha estat objecte d’una publicació científica a les Actes del 73è Congrès Internacional d’Astronàutica (IAC 2022), el més important en el seu àmbit, celebrat a París del 18 al 22 del passat setembre. 

L’equip Vera Gravitas, acompanyat pel Dr. Pérez-Poch, va ser rebut el passat 4 d’octubre per la Vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat de la UPC, la Dra. Fina Antonijuan. Antonijuan va destacar la importància d’aquestes accions per tal de crear referents de dones en estudis STEAM i promoure els estudis científics i tècnics.

‘Barcelona ZeroG Challenge’ té com a objectiu fomentar l’interès per la ciència i la tecnologia en estudiants universitaris, i en particular apropar la recerca espacial tant als estudiants com al gran públic. 

Nota de premsa feta en col·laboració amb l’Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC)

Enllaços
IEEC
Laboratori de microgravetat EEBE-UPC
Concurs Barcelona ZeroG Challenge
Equip ‘Vera Gravitas’

Més informació
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.   

L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat de recerca ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat de recerca CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) amb la unitat de recerca CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat de recerca ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Contactes
Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat

Autor Principal a l’IEEC
Barcelona, Espanya

Antoni Pérez-Poch
Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC)
Correu electrònic: perezpoch@ieec.cat,  antoni.perez-poch@upc.edu

Share This