ATHENA

ATHENA (Advanced Telescope for High-Energy Astrophysics) és una missió de raigs X per abordar el tema científic de l'Univers calent i energètic, el llançament de la qual està previst pel 2034. Es tracta d’una de les grans missions de l’ESA, pertanyent al seu Programa Flagship, és a dir, grans missions per a l'avenç del coneixement tècnic i científic, que serveixen de preparació per a una missió tripulada. S'espera que les excel·lents capacitats espectroscòpiques de raigs X d’ATHENA tinguin un impacte profund en essencialment tots els camps de l'astrofísica, des de la comprensió de l'estructura i l'energia dels vents estel·lars fins a la investigació de la física de l'enriquiment i l'escalfament del medi interestel·lar de la nostra galàxia mitjançant explosions de supernoves.

L’objectiu de la missió és respondre a preguntes clau en astrofísica com ara com s'assembla la matèria ordinària a les estructures a gran escala que veiem avui en dia o com creixen i donen forma els forats negres a l'Univers.

Per respondre a la primera pregunta, caldrà dur a terme un mapatge de les estructures de gas calent a l'Univers, concretament el gas en cúmuls i grups de galàxies, així com del medi intergalàctic, a fi de determinar-ne les propietats físiques i fer un seguiment de la seva evolució al llarg del temps còsmic.

Per respondre a la segona pregunta, caldrà revelar els forats negres supermassius a l'Univers primerenc, tot entenent tant les entrades com les sortides de matèria i energia a mesura que creixen els forats negres. A més a més, ATHENA també proporcionarà restriccions per a les equacions d’estat de les estrelles de neutrons.

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

L’IEEC compta amb un dels membres de l'ATHENA Science Study Team, el comitè de direcció científica de la missió designat per l'ESA. Uns 10 científics de l’Institut figuren com a col·laboradors dels Grups de treball d'ATHENA (els anomenats ATHENA Topical Panels).