ARRAKIHS

CSIC

Observarà halos amb brillantor superficial ultrabaixa per comprendre millor les estructures a escala galàctica

ARRAKIHS

ARRAKIHS és una missió de l'Agència Espacial Europea (ESA) per posar a prova les prediccions del model ΛCDM mitjançant l'observació d'una mostra d'halos de galàxies pròximes similars a la Via Làctia.

ARRAKIHS (Analysis of Resolved Remnants of Accreted galaxies as a Key Instrument for Halo Surveys) és una missió de l'Agència Espacial Europea (ESA) per comprovar les prediccions de l'anomenada teoria ‘Lambda-CDM’ (ΛCDM, Lambda Cold Dark Matter). ΛCDM és un model cosmològic potent a gran escala, però s'ha demostrat incapaç de reproduir algunes estructures a escala galàctica. Existeixen diferències subjacents en l'estructura, abundància o dinàmica de les galàxies segons el model ΛCDM quan es compara amb les observacions.

L'objectiu de la missió s'aconseguirà observant una mostra d'halos de galàxies pròximes del tipus de la Via Làctia fins a una brillantor superficial ultrabaixa en longituds d'ona visibles i infraroges. La forma més eficaç de fer-ho és utilitzant petits telescopis amb un ampli camp de visió a bord d'un petit satèl·lit situat per sobre de l'atmosfera terrestre, que és precisament la lògica de la missió.

S'ha argumentat que la distribució de les galàxies satèl·lit és un dels tests més sòlids de ΛCDM. Per provar el model, és necessari mesurar les funcions de lluminositat de les galàxies satèl·lit al voltant de galàxies pròximes. També hem d'entendre millor la prevalença dels sistemes que semblen tenir galàxies satèl·lit que giren en configuracions planes; aquesta estructura observada és bastant rara en les simulacions numèriques de ΛCDM. Finalment, necessitem identificar quins sistemes posseeixen corrents estel·lars, determinar la seva freqüència i caracteritzar estadísticament les formes i abundàncies d'aquests fenòmens.

El satèl·lit ARRAKIHS està equipat amb dues càmeres binoculars de gran camp que observaran sistemàticament els components estel·lars de 50 halos de galàxies properes, cada any i des de l'espai, fins a una brillantor superficial ultrabaixa sense precedents, en longituds d'ona blava, visible i infraroja pròxima. Aquestes observacions oferiran una visió única de l'univers de brillantor superficial ultrabaixa, en gran part encara inexplorat, i proporcionaran les dades clau necessàries per posar a prova els desafiaments pendents del model ΛCDM.

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

L’IEEC participa tant en activitats científiques com d'instrumentació. L’IEEC és responsable de la caracterització dels detectors de l'instrument en el visible, una nova tecnologia de sensors d'imatge (sensors CMOS) dissenyats per a aplicacions espacials. A més, l'equip s'encarregarà de l'operació dels instruments i del suport a la programació de la missió. L'activitat científica se centrarà principalment en simulacions cosmològiques de gravetat modificada i l’anàlisi de cirrus galàctics.