Einstein Probe

Com de comuns són els forats negres i com s'empassen la matèria? Quins tipus d'esdeveniments produeixen ones gravitacionals? Què ocorre quan una estrella explota i es converteix en supernova?

Einstein Probe (EP), o Sonda Einstein, és una missió espacial astronòmica de raigs X dirigida per l'Acadèmia Xinesa de les Ciències (CAS) en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea (ESA) i l'Institut Max Planck de Física Extraterrestre (MPE) l'objectiu de la qual és obrir una nova visió sobre els fenòmens transitoris d'alta energia del cel. La missió ajudarà els científics a respondre a preguntes com: Com de comuns són els forats negres i com s'empassen la matèria? Quins tipus d'esdeveniments produeixen ones gravitacionals? Què ocorre quan una estrella explota i es converteix en supernova?

El cel és ric en fonts de raigs X variables i transitòries, així com en fenòmens d'explosió en el rang dels raigs X. Els exemples més coneguts van des de les erupcions estel·lars en les proximitats del Sistema Solar, passant per la variabilitat i els esclats d'estrelles de neutrons i forats negres en la nostra galàxia i altres galàxies pròximes, fins als espectaculars esclats de raigs gamma en els confins de l'univers.

Einstein Probe és una missió dedicada a l'astrofísica de domini temporal que descobrirà transitoris i vigilarà objectes variables en la banda dels raigs X tous amb una sensibilitat molt alta. Detectarà centellejos d'alta energia de successos còsmics cataclísmics, entre els quals s'inclouen esdeveniments de disrupció de marea (estrelles separades per forats negres supermassius), supernoves, estrelles de neutrons i forats negres, així com contrapartides electromagnètiques d'alta energia d'esdeveniments d'ones gravitacionals.

La sonda està equipada amb dos telescopis de raigs X, tots dos amb òptica d'enfocament. El Telescopi de Raigs X de Camp Ampli (WXT) vigilarà el cel amb capacitat d'activació a bord. El Telescopi de Seguiment de Raigs X (FXT) servirà per a la ràpida caracterització de seguiment a bord i un posicionament més precís dels transitoris detectats, així com per a observacions d'objectius d'oportunitat (targets of opportunity o ToO) mitjançant comandaments d'enllaç ascendent (uplink).

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

L’IEEC forma part de l'Equip Científic d'Einstein Probe de l'ESA, presideix el Panell Científic Temàtic 4 sobre Objectes Compactes i forma part del Comitè de Gestió Científica d'Einstein Probe. A més, l’IEEC forma part dels Panells Científics Temàtics sobre transitoris extragalàctics ràpids i seguiment d'esdeveniments multimissatger.