PhotSat

IEEC
UPC
UB
CSIC
UAB

Satèl·lit tipus cubesat per fer seguiment dels 10 milions d’astres més brillants del cel

PhotSat és un projecte coordinat per l’IEEC que consisteix en el desenvolupament i la construcció d’un satèl·lit per fer seguiment dels 10 milions d’astres més brillants del cel durant almenys dos anys. A través d’un enginyós sistema amb miralls rotatoris, els dos telescopis del satèl·lit prendran mesures de la pràctica totalitat del cel cada dos dies. Aquests telescopis tindran un diàmetre aproximat de 10 cm i estaran optimitzats per observar des de la llum ultraviolada fins a la llum visible. Les mesures, que seran especialment precises en el cas d’estrelles brillants, tindran utilitat per a una varietat de programes científics, incloent-hi la cerca d’exoplanetes, la caracterització d’estrelles i l’observació de fenòmens transitoris, entre molts d’altres.

El PhotSat tindrà format de cubesat amb una mida prevista de 12 unitats (cada unitat és un cub de 10 cm de costat) i un pes total d’entre 10 i 20 kg. El satèl·lit farà voltes a la Terra en una òrbita baixa, a uns 500 km d’altitud, i es comunicarà i descarregarà les dades que produeixi a través del Teleport de Sant Esteve de la Sarga, a l’Observatori del Montsec.

El PhotSat serà el primer satèl·lit científic desenvolupat íntegrament (des de la fase de disseny fins a la d’operacions) per l’IEEC i el seu ecosistema acadèmic i industrial, de manera que es generarà una valuosa experiència al voltant de les tecnologies NewSpace i contribuirà a potenciar la col·laboració publicoprivada.

Agraïments: Aquest estudi ha estat finançat pel MICIIN amb fons NextGenerationEU (PRTR-C17.I1) de la Unió Europea i per la Generalitat de Catalunya.

Amb el suport de