3Cat-Gea

El projecte 3Cat-Gea se centra en la implementació d'un ordinador polivalent de gestió de càrrega útil d'observació de la Terra i de ràdio definida per programari (SDR, per les seves sigles en anglès) per a la pròxima generació de satèl·lits. El seu objectiu és desenvolupar una solució modular de baix cost, altes prestacions i tolerant a les radiacions, en el marc dels nanosatèl·lits comercials.

La versió preliminar d'aquesta solució es diu C3SatP (veure imatge) i servirà per provar el concepte tècnic, diversos algorismes de compressió de dades i el comportament d'un component electrònic de processament, clau en òrbita. El C3SatP inclou una placa de supervisió (OBC, On Board Computer), una placa de gestió de dades per a càlculs i operacions d'alt rendiment (OBDH, On Board Data Handler) i una placa amb una ràdio definida per programari (SDR), usada per a aplicacions d'Internet de les Coses (IdC) i telecomunicacions. El projecte va ser finançat per la convocatòria Producte de l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya.

En el marc d'aquesta primera fase, el projecte ha continuat evolucionant adaptant-se a contextos i aplicacions particulars. Per exemple, és càrrega útil secundària en la missió d'observació de la Terra GENEO (Menut), que es va llançar a principis de 2023 en el marc dels contractes de servei de satèl·lits de l’IEEC, i serà càrrega útil principal en la missió científica 3Cat8 liderada pel NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya. Les seves principals aplicacions són aquelles requerides per les missions d'observació de la Terra, que necessiten processar les imatges i/o dades de radiofreqüència a bord del mateix satèl·lit, amb l'ús d'algorismes de compressió de dades i/o d'intel·ligència artificial.

Així doncs, el C3SatP constitueix la càrrega útil secundària del Menut (actualment en òrbita) per provar el seu comportament en òrbita i així adquirir l'experiència de vol necessària per ser utilitzat com a base del disseny per a una càrrega útil principal en futures missions. La versió final d'aquesta solució, anomenada SmartC3, implementarà tècniques avançades de maquinari i programari per a la mitigació dels efectes de les radiacions sobre els components electrònics, optimitzant les actuals tècniques arran de l'anàlisi del comportament del C3SatP en òrbita.

El projecte 3Cat-Gea és una activitat d’R+D+I finançada per la Generalitat de Catalunya en el marc de l'Estratègia NewSpace de Catalunya.