Transmissió eficient d'imatges multi- i hiperespectrals per a missions d’observació de la Terra

IEEC
UAB

Algorismes avançats de compressió de dades per a una transmissió eficient d'imatges de satèl·lit a terra

Transmissió eficient d'imatges multi- i hiperespectrals per a missions d’observació de la Terra

Força empreses NewSpace encara no han desenvolupat tècniques de compressió molt avançades: o bé no consideren la compressió, o utilitzen l'estàndard JPEG (1993) per a la compressió amb pèrdua, o utilitzen el format PNG (1996) per a la compressió sense pèrdua; hi ha un gran marge de millora.

A l’IEEC, hi ha una àmplia experiència en tècniques i estàndards de compressió de dades, i una prolífica col·laboració amb agències espacials i entitats de renom mundial. Per exemple, investigadors de l’IEEC han contribuïta la definició i implementació de diversos estàndards promoguts pel Consultative Committee for Space Data Systems (CCSDS), que involucra a les principals agències espacials (ESA, NASA, CNES…). Aquesta àrea de recerca tecnològica i els productes de programari desenvolupats per funcionar a bord dels satèl·lits tenen un important impacte en la innovació, ja que són clau per maximitzar l'eficiència de les missions d'observació de la Terra (EO) basades en nanosatèl·lits, i també de futures missions d’observació de l’espai exterior.

En els darrers anys, els investigadors de l’IEEC han col·laborat amb l'ESA i el CNES en aquesta àrea amb contractes de transferència de coneixement (vegeu la secció KTO per a més informació). A més, la implementació d'algoritmes de compressió dins de la plataforma C3SatP per a nanosatèl·lits ha estat duta a terme pels grups de recerca de l’IEEC a les unitats ICCUB i CERES, i seran provats en òrbita com una activitat clau de demostració de la missió GENEO (Menut). També es contempla la utilització de tècniques d’intel·ligència artificial i machine learning.