UB | IEEC

Un estudi pioner identifica moltes estrelles massives fugitives a la Via Làctia

Dec 5, 2023

  • L’estudi introdueix un nou mètode per descobrir estrelles fugitives massives i joves, que escapen a gran velocitat de les seves veïnes
  • L’equip de recerca va identificar 175 estrelles fugitives, 89 de les quals són nous descobriments
  • L’estudi ha estat desenvolupat íntegrament per investigadors de l’IEEC a l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB), i s’ha publicat a Astronomy & Astrophysics

Llegenda: Impressió artística d’una estrella massiva fugitiva expulsada d’un dens cúmul estel·lar.

Crèdits: Tomohide Wada/Four-Dimensional Digital Universe Project (4D2U), NAOJ/Science/AAAS)

Una important població d’estrelles de la Via Làctia està fugint de les seves veïnes. Un estudi pioner dut a terme per investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) ha identificat un nombre considerable d’aquestes ‘estrelles fugitives’, com les anomenen els astrònoms, a la nostra galàxia. El treball revela nous aspectes sobre la dinàmica de les estrelles massives i els seus intrigants comportaments.

La recerca, liderada per Mar Carretero-Castrillo, investigadora predoctoral de l’IEEC a l’ICCUB, es va publicar la setmana passada a Astronomy & Astrophysics, i introdueix un nou mètode per descobrir estrelles fugitives massives i joves (que es mouen a gran velocitat respecte a les estrelles que les envolten). L’estudi es va centrar en les estrelles presents en els catàlegs Galactic O-Star Catalogue (GOSC) i Be Star Spectra (BeSS) —estrelles calentes, massives i joves—, i va utilitzar mesures astromètriques del tercer catàleg de dades de la missió Gaia de l’Agència Espacial Europea (ESA).

L’equip va identificar 106 estrelles O fugitives, amb 42 nous descobriments, i 69 estrelles Be fugitives, 47 de les quals també són nous descobriments. Les estrelles fugitives mostraven de mitjana una gran distància al pla galàctic, el que és indicatiu d’ejeccions passades. A més, entre els estels fugitius es van trobar set binaris de raigs X i un de raigs gamma, que mostraven emissions d’alta energia. Això podria reforçar la idea que una fracció dels fugitius pot formar part de la població de fonts d’alta energia.

«La identificació de tantes estrelles fugitives massives obre la porta al descobriment de noves fonts astrofísiques interessants. Hem publicat els catàlegs de les estrelles fugitives trobades en format obert a la comunitat científica per maximitzar l’explotació dels descobriments potencials», explica Carretero-Castrillo.

Les estrelles joves massives exerceixen un paper crucial en diversos fenòmens astrofísics, des dels esclats de raigs gamma fins a les explosions de supernoves. En el present estudi, més del 25% de les estrelles O i el 5% de les estrelles Be són estrelles fugitives, sent les estrelles O les que mostren majors velocitats. Les estrelles fugitives massives poden produir-se per ejecció dinàmica en cúmuls estel·lars o per explosions de supernoves en sistemes binaris. L’estudi s’inclina per la primera opció basant-se en els percentatges i velocitats observats.

A més, les exhaustives simulacions de l’estudi suggereixen que els percentatges d’estrelles O i Be fugitives podrien ser fins i tot superiors als observats. Les troballes obren vies per identificar més i noves estrelles fugitives en la nostra galàxia, i també estableixen les bases per a noves recerques sobre sistemes d’alta energia associats a estrelles fugitives.

Nota de premsa feta en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB).

Més informació

Aquesta recerca es presenta en un article titulat «Galactic runaway O and Be stars found using Gaia DR3», de Mar Carretero-Castrillo, Marc Ribó i Josep M. Paredes, que va aparèixer a la revista Astronomy & Astrophysics el 30 de novembre de 2023.

Enllaços

Contactes

Oficina de Comunicació de l’IEEC

Barcelona, Espanya
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat

Autor Principal a l’IEEC

Barcelona, Espanya

Mar Carretero Castrillo

Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB)
Correu electrònic: carretero@ieec.cat

Sobre l'IEEC

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.

L’IEEC és una fundació del sector públic sense ànim de lucre, fundada el febrer de 1996. Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). L’IEEC és també un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Share This