IEEC | Transparència

Transparència

La present Secció de Transparència de l’IEEC es crea en virtut de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern així com al Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre transparència i dret d’accés a la informació pública.

índex

1. Organització institucional i estructura administrativa

La Fundació Institut d’Estudis Espacials de Catalunya va ser constituïda l’any 1996 (número 976 en el Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya) i està integrada des de la seva constitució per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). La seva finalitat última és la de col·laborar i participar en el desenvolupament, promoció i difusió de tot tipus d’activitats, estudis i projectes relacionats amb la tecnologia espacial i la investigació científica des de l’espai, en benefici de totes les persones, entitats i institucions que demostrin interès per conèixer-les.

L’IEEC estudia totes les àrees de coneixement i tecnologies aplicades al sector espacial i les ciències espacials, inclosa l’astrofísica, la cosmologia, la ciència planetària, l’observació de la Terra i l’enginyeria espacial. La seva missió és impulsar les fronteres de la recerca espacial des dels àmbits científic i tecnològic pel màxim benefici de la societat.

Els objectius específics de l’IEEC són:

R Promoure la recerca astronòmica i espacial.

R Esdevenir un centre reconegut internacionalment per atraure talent i fomentar col·laboracions, tant a nivell local com mundial.

R Ser un agent eficient de transferència de coneixement, innovació i tecnologia en el seu camp.

R Dur a terme campanyes de sensibilització de la societat sobre la ciència mitjançant la comunicació de la cultura científica.

Per resolució del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya ECO/2405/2015, de 21 d’octubre, es va reconèixer a l’IEEC com a centre CERCA de la Generalitat d’acord amb la Llei 7/2011, de mesures fiscals i financeres.

De conformitat amb l’article 3 dels seus Estatuts, l’IEEC resta adscrit a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i s’hi relaciona mitjançant el Departament de Recerca i Universitats.

L’IEEC actualment és una entitat amb participació majoritària de la Generalitat de Catalunya, que és considerada una fundació del sector públic d’acord amb l’article 174.1. b) de la Llei 5/2017 i que ha estat adscrita a la Generalitat, tal i com recull l’acord de Govern GOV/98/2020, de 28 de juliol, pel qual es disposa l’adscripció de fundacions del sector públic a l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

A continuació es pot consultar l’escriptura de constitució de l’entitat, les escriptures de modificació dels Estatuts de l’IEEC i el reglament de funcionament intern:

L’organigrama de l’IEEC es pot consultar a continuació:

1.1 Òrgans de govern

1.1.1 Patronat

El Patronat és el màxim òrgan de govern de l’Institut i té la composició, funcionament i funcions que es descriuen als Estatuts. Actualment està format pels següents membres:
Joaquim Nadal

President

Hble. Sr. Joaquim Nadal i Farreras

Conseller de Recerca i Universitats

Generalitat de Catalunya

Joan Gómez Pallarès

Secretari

Sr. Joan Gómez Pallarès

Director General de Recerca

Generalitat de Catalunya

Oriol Alcoba

Sr. Oriol Alcoba Malaspina

Director General d’Indústria

Generalitat de Catalunya

Joan Guàrdia

Mgfc. Dr. Joan Guàrdia Olmos

Rector

Universitat de Barcelona (UB)

Francisco Javier Lafuente

Mgfc. Dr. Francisco Javier Lafuente Sancho

Rector

Universitat Autònoma de Barcelona

(UAB)

Daniel Crespo

Mgfc. Dr. Daniel Crespo Artiaga

Rector

Universitat Politècnica de Catalunya ·

BarcelonaTech (UPC)

Eloísa del Pino

Sra. María Eloísa del Pino Matute

Presidenta

Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

Òrgan unipersonal del patronat

La presidència del Patronat correspon al Conseller/a del Departament de la Generalitat de Catalunya que té al seu càrrec les competències en matèria de recerca, Hble. Sr. Joaquim Nadal i Farreras.

1.1.2 Consell de Direcció

La Fundació s’estructura en quatre unitats vinculades cadascuna d’elles amb els organismes de recerca que són representats al Patronat:

Institut Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB).
Institut de Ciències de l’Espai-CSIC (ICE-CSIC).
Centre d’Estudis d’Investigació Espacials (CERES- UAB)
Grup de Recerca en Ciència i Tecnologia de l’Espai (CTE-UPC).

Cada organisme de recerca determina el règim de funcionament de la seva unitat, i serà comandat, respectivament per un director d’unitat de recerca.

El Consell de Direcció (òrgan que reuneix els directors de les unitats de recerca) està composat pels següents membres:

Ignasi Ribas

Dr. Ignasi Ribas Canudas

Director de l’IEEC

Dr. Aldo M. Serenelli

Director en funcions de l’ICE-CSIC

Xavier Luri

Dr. Xavier Luri Carrascoso

Director de l’ICCUB

Lluís Font

Dr. Lluís Font Guiteras

Director del CERES-UAB

Juan Ramos

Dr. Juan Ramos Castro

Director del CTE-UPC

1.1.3 Director/a de l’IEEC

El/La Director/Directora de l’IEEC és nomenat/ nomenada i cessat/ cessada pel patronat d’entre les persones membres de les Unitats de Recerca de l’IEEC i presideix a l’hora el Consell de Direcció. Les seves funcions estan regulades a l’art. 8 del Reglament de funcionament de l’IEEC així com qualsevol altra que li pugui delegar el Patronat.

1.1.4 L’equip directiu

Les persones membres de l’equip directiu són nomenades pel Director d’entre el personal adscrit i contractat per l’IEEC. L’equip directiu ha d’incloure membres de totes les unitats de l’IEEC i un dels directors o de les directores de l’Observatori del Montsec (OdM).

Són funcions de l’equip directiu assessorar al Director/a de l’IEEC i dur a terme aquelles tasques i responsabilitats que el Director/a els encomani.

Josep Colomé

Josep Colomé

Director de l’Àrea de promoció del sector espacial de Catalunya

IEEC

Mercè Vall_llossera

Mercè Vall-llossera

Professora titular

Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC)

Pilar Montes

Pilar Montes

Directora de l’Àrea de Gestió/ Gerent

IEEC

Gonzalo Seco

Gonzalo Seco

Catedràtic

Universitat Autònoma 

de Barcelona (UAB)

Marc Ribó

Marc Ribó

Catedràtic

 Universitat de Barcelona

Jordi Portell

Jordi Portell

Investigador Post-doctoral

Subdirector tècnic

Institut de Ciències del Cosmos de

la Universitat de Barcelona (ICCUB)

1.2 Òrgan d’assessorament

Consell Científic Assessor

El Consell Científic Assessor és un òrgan assessor de la Fundació. Té com a objectiu vetllar per la qualitat de les activitats científiques i tecnològiques de la Fundació que se sotmetin a la seva consideració, i que, quan se li encomani, sigui l’òrgan avaluador d’aquestes activitats. Aquest òrgan no pot exercir funcions de gestió o de representació de la Fundació.

El Consell Científic Assessor està format per un nombre indeterminat d’investigadors independents de reconegut prestigi en les àrees d’activitat pròpies de la Fundació i que són els següents:

Athena Coustenis

Athena Coustenis

Professora
Observatori de Paris-Meudon, LESIA/CNRS

França

Jade Morton

Jade Morton

Professora

University of Colorado Boulder

EUA

Jürgen Schmitt

Professor
Observatori d’Hamburg-Bergedorf, Universitat d’Hamburg
Alemanya
Roser Pelló

Roser Pelló

Professora
Laboratori d’Astrofísica de Marsella
França

Júlia Figa

Responsable del Programa d’Altimetria Oceànica

EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites)

Alemanya

Lisa Kaltenegger

Directora
Carl Sagan Institute, Cornell

EUA

Xavier Lobao

Xavier Lobao

Cap de la Divisió de Projectes de Futur, Departament de Telecomunicacions

Agència Espacial Europea (ESA)

Països Baixos

1.3 Estructura organitzativa interna. Personal de l’IEEC

Pel desenvolupament dels fins atribuïts a aquesta entitat, el personal de l’IEEC disposa d’una estructura administrativa la qual s’emmarca de manera general en el àmbits de funcionament següent:

Personal de direcció, gestió, administració i serveis: és aquell personal que desenvolupa la seva tasca en la Direcció i diferents àrees d’administració, gestió i serveis de l’IEEC: Àrea de Gestió, Àrea Jurídica i Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya, així com en les diferents oficines, la de Comunicació, de Transferència de Coneixement (KTT), de Gestió de Projectes, i l’Observatori del Montsec.

Personal científic: és aquell personal investigador que participa en el desenvolupament de projectes de recerca científics o tecnològics propis o externs.

Personal d’enginyeria: és aquell personal que, amb diferents graus d’especialització, desenvolupa activitats relacionades amb serveis tecnològics d’alt valor afegit en el sector espacial.

1.4 Convocatòries i resultats processos selectius

L’IEEC promou el desenvolupament d’una carrera professional en l’àmbit de totes les àrees de coneixement i tecnologies aplicades al sector espacial i les ciències espacials, inclosa l’astrofísica, la cosmologia, la ciència planetària, l’observació de la Terra i l’enginyeria espacial.

Podeu consultar les convocatòries de personal obertes en l’actualitat, així com les condicions, terminis i material necessari per a la presentació de sol·licituds, en l’enllaç següent.

Els processos de selecció de personal de l’IEEC garanteixen els principis d’igualtat, mèrit i capacitat, així com els criteris oficials europeus en matèria de contractació de personal.

1.5 Relació alts càrrecs

No aplica. A l’IEEC no hi ha cap persona contractada que tingui la consideració d’alt càrrec segons la Llei 13/205, de 27 de desembre, del règim d’incompatibilitats d’alts càrrecs al servei de la Generalitat de Catalunya.

1.6 Convenis, acords o pactes de naturalesa funcionarial, laboral i sindical

No aplica.

1.7 Catàleg dels serveis prestats, cartes de serveis existents

No aplica.

1.8 Acords relatius a la creació, participació i funcionament dels ens públics, les societats i fundacions públiques, els consorcis i altres entitats vinculades a l’Administració Pública

 

No aplica.

1.9 Canals de participació i els procediments participatius en tràmit

No aplica.

2. Decisions i actuacions de rellevància jurídica

Normativa, directives i instruccions aprovades per la Fundació Institut d’Estudis Espacials de Catalunya:

3. Informació comptable, econòmica, pressupostària i patrimonial

3.1 Pressupost IEEC

3.2 Retribucions, indemnitzacions i dietes i els béns dels alts càrrecs i del personal directiu dels ens públics

No aplica. A l’IEEC no hi ha cap persona contractada que tingui la consideració d’alt càrrec segons la Llei 13/205, de 27 de desembre, del règim d’incompatibilitats d’alts càrrecs al servei de la Generalitat ni personal contractat d’alta direcció.

3.3 Comptes anuals i informes d’auditoria

A continuació es poden consultar els comptes anuals de l’IEEC:

A continuació es poden consultar els informes d’auditoria de l’IEEC:

3.4 Informació relativa a la gestió patrimonial

Béns immobles

L’IEEC no disposa de béns immobles de la seva propietat. Els espais on la Fundació desenvolupa la seva activitat (c/ Gran Capità, 2-4, 08034 Barcelona) són espais de lloguer pels quals l’IEEC signà un contracte d’arrendament amb el seu propietari, el Consorci de la Zona Franca (CZF).

4. Planificació i programació

4.1 Pla estratègic de l’IEEC

A continuació es pot consultar el pla estratègic de l’IEEC, el qual va ser aprovat pel Patronat de l’IEEC en sessió de 8 de juliol de 2020:

4.2 Memòria anual

La memòria anual ofereix una visió general de les activitats i avenços que han tingut lloc dins la comunitat de l’IEEC al llarg del corresponent any.

5. Contractació pública

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) als efectes de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, per la qual es transposen a l’ordenament jurídic espanyol les Directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014 (en endavant, LCSP), forma part del sector públic i té la consideració de poder adjudicador no d’administració pública, de manera que li resulta d’aplicació la referida normativa de contractació pública.

El perfil del contractant de l’IEEC es troba allotjat a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública (PSCP) de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el qual es dóna publicitat a les licitacions tramitades per aquesta entitat, la seva adjudicació, formalització i tota aquella informació rellevant relativa als contractes que se celebrin.

Podeu consultar el perfil del contractant de l’IEEC en l’enllaç següent:

Així mateix, podeu consultar les dades relatives a la contractació de l’entitat inscrites en el registre públic de contractes de la Generalitat de Catalunya al següent enllaç:

6. Convenis de col·laboració

A continuació es pot consultar la relació de convenis subscrits entre l’IEEC amb altres organismes/ institucions i que es troben vigents en l’actualitat.

(12) Conveni de col·laboració docent entre la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya.

Llegir-ne més

(11) Conveni de col·laboració docent entre la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya.

Llegir-ne més

(10) Conveni marc de col·laboració entre la Fundació Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona.

Llegir-ne més

(9) Conveni de cooperació entre Aeroports Públics de Catalunya i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya pel desenvolupament de l’activitat aeroespacial a l’Aeroport de Lleida-Alguaire: específic per a la creació d’un centre de proves de propulsió per a coets-Llançadora (Fase 1).

Llegir-ne més

(8) Adhesió de la Fundació Institut d’Estudis Espacials de Catalunya a l’Acord Marc per a l’homologació de proveïdors per al subministrament d’equips de lloc de treball.

Llegir-ne més

(7) Conveni per a actuacions en infraestructures científic – tecnològiques del sistema CERCA i per al desenvolupament d’una plataforma d’accés a les mateixes.

Llegir-ne més

(6) Adhesió de la Fundació Institut d’Estudis Espacials de Catalunya a l’Acord Marc d’homologació de proveïdors d’equips amb sistema operatiu iOs o MacOs, portàtils ultralleugers, tàctils, convertibles, de tauletes, portàtils gamming, mini PC, NAS obretaula, disc durs externs i serveis associats.

Llegir-ne més

(5) Conveni de col·laboració entre la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la fundació Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) per regular-ne la seva vinculació a la UPC com a entitat vinculada de recerca de la UPC.

Llegir-ne més

(4) Conveni de col·laboració entre l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i isardSAT S.L. per a la instal·lació i explotació d’un equipament a l’Observatori Astronòmic del Montsec.

Llegir-ne més

(3) Acord d’intencions subscrit entre Aeroports Públics de Catalunya i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya pel desenvolupament de l’activitat aeroespacial a l’Aeroport de Lleida-Alguaire.

Llegir-ne més

(2) Conveni de col·laboració entre la Fundació Institució Catalana de la Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya.

Llegir-ne més

(1) Agreement about collaboration on calibration and environmental monitoring for preparing the implementation of the Chereknov Telescope Arry Observatory.

Llegir-ne més

7. Activitat subvencional

Es pot consultar l’activitat subvencional de l’entitat a continuació:

Premi al millor Treball Final de Màster (TFM) (2022/2023)

tancat

L’IEEC convoca el ‘Premi al millor Treball Final de Màster (TFM)’ per a treballs les temàtiques dels quals estiguin alineades amb les seves línies de recerca: Astrofísica, Cosmologia, Observació de la Terra, Navegació, i Tecnologia Espacial.

Poden concórrer a aquesta convocatòria els treballs defensats durant el curs acadèmic 2022-23 (de l’1 d’octubre de 2022 al 30 de setembre de 2023) en qualsevol de les institucions acadèmiques que formen l’IEEC. És requisit imprescindible que almenys una de les persones directores del treball sigui membre de l’IEEC en el moment de defensa del treball, i el logotip de l’IEEC ha de constar a la memòria.

Convocatòria d’ajuts per al finançament parcial d’estudiants en pràctiques en empreses i centres de recerca en projectes de l’àmbit NewSpace

tancat

L’IEEC i la Generalitat de Catalunya convoquen 8 ajuts a empreses (PIME), start-ups i centres de recerca de Catalunya per a la contractació d’estudiants en pràctiques en l’àmbit NewSpace. Aquesta convocatòria s’emmarca en les accions del programa Talent i Societat de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, que promou activitats dirigides a la captació, generació i retenció de tot aquell talent amb capacitats per desenvolupar solucions en l’àmbit NewSpace.

La finalitat d’aquest ajut és promoure l’ecosistema espacial del territori i que les petites empreses, start-ups i centres de recerca puguin finançar pràctiques d’estudiants universitaris en aquest àmbit. La quantia de l’ajuda Pràctiques NewSpace serà de màxim 2.000 euros cadascuna.

8. Codis de conducta i bones pràctiques

Codi de conducta centres CERCA

L’IEEC es troba adherit al Codi de Conducta dels centres CERCA, el qual defineix els principis d’actuació que han de garantir el compromís de bones pràctiques en l’àmbit científic i de gestió dels centres CERCA.

9. Sistema intern d’alertes

Sistema Intern d’Alertes en Matèria d’Infraccions Normatives i de Conductes Contràries a la Integritat Pública de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya

En virtut de la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, l’IEEC posa a disposició un Sistema Intern d’Alertes (SIA).

10. Altres convocatòries

Convocatòria per a la selecció d’una càrrega útil demostradora de tecnologia (IOD) per a ser embarcada en la missió satèl·lit d’observació de la Terra en òrbita baixa GENEO-02

tancat

La present convocatòria de selecció d’IOD té per objecte oferir l’oportunitat a empreses, entitats o centres de recerca amb seu a Catalunya de presentar una de les seves tecnologies innovadores per integrar-la en la plataforma d’aquest nou satèl·lit, amb l’objectiu de validar-la en òrbita, accelerar la seva introducció en el mercat o demostrar-ne capacitats addicionals.